Varis hastalığı

Toplumda sıkça görülen rahatsızlıklardan biri de TDK sözlüğünde "toplardamar genişlemesi" olarak tarif edilen varis. Varis kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülüyor. Tedavide geç kalındığında ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor, ayrıca bacak estetiğini bozuyor.

Tıp uzmanlarına göre varis genelde kanı kalbe taşıyan yüzeyel, derin ve perforan damarlardaki kapakçık yetmezliğine bağlı ortaya çıkar. Ayak bileği, diz  ve baldırda yoğun olarak bulunan takviye edici damarlar  genelde varis oluşumu ve artışından sorumludur.

Toplardamarlarda her 10-15 santimetrede bir kapakçık bulunmaktadır. Bu kapakçıklar kavuşamazsa kan geriye kaçar. Sonuç olarak kapakçıkta veya kapakçığın duvarında oluşan hasar kapakçık hareketlerini bozar ve varise neden olur. Uzun süre ayakta hareketsiz kalmaya bağlı olarak ortaya çıkan toplardamarlarda tansiyon yüksekliği de ayaklarda yanma, ağrı ve şişmeye yol açarak varis oluşumunu hızlandırır. Kadınlardaki en önemli nedenlerin başında ise hamilelik gelmektedir. Çalışan annelerin iş yaşamında uzun süre masa başında oturması ve ayakta kalma zorunluluğu, toplardamarları güçsüz bırakarak, varis oluşumuna yol açar. Sıcak iklimler, hareketsiz yaşam, ayakta durmayı gerektiren kuaför, fırıncı, bankacı, tekstil işçisi gibi meslekler ile dar ve sıkı kıyafetler aşırı kilo alımı ve sigara varis oluşumunu hızlandıran faktörlerdir.  Uzmanlara göre, kronik kabızlık, sigara, doğum kontrol hapları ve hormon tedavisi varise neden olabilir.

Varisle ilgili yapılan araştırmalar, varis hastalarının yüzde 30'unda stres olduğunu gösteriyor.

Varisten korunmak için uzun süre ayakta ve hareketsiz kalmamak, yüksek topuklu ayakkabı giymemek, dar ve vücudu çok sıkan kıyafetlerden kaçınmak tavsiye ediliyor. Masa başı görevi bulunan kişilerin arada bir kısa süreli olsa da ayağa kalkmaları öneriliyor. Varis çorabı ise tedavinin en önemlisi olup uygulanması gerekir. Ayakları dinlendirir, yorgunluğu alır. Varis sorunu olan tüm hastaların varis çorabı giymeyi kabullenmesi önemlidir. Çorap ayrıca varislerin genişlemesini engeller. Diz altı varis çorabı da  idealdir. Ancak kasıklarda bulunan kapakçıkta kaçak varsa, kilotlu olanı tercih edilmelidir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları