Uzman isim 'Bizi ciddi bir kriz bekliyor' diyerek uyardı: Türkiye'nin can damarları kuruyor!

Uzman isim 'Bizi ciddi bir kriz bekliyor' diyerek uyardı: Türkiye'nin can damarları kuruyor!
İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, tüm dünyada kuraklık olduğuna dikkati çekerek, "En büyük kuraklık ise Batı Anadolu'da yaşanıyor. Ege Bölgesi'nde başta İzmir'de kuraklık var. Aynı şekilde Marmara Bölgesi'nde de kuraklık bulunuyor." dedi.

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir''in su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranının düştüğüne dikkati çekip, "Nisandan sonra tarım da başladığı için ciddi oranda su kullanılır. Bu dönemden sonra barajlardaki doluluk düşer. Bizi ciddi bir su krizi bekliyor. Tüm Batı Anadolu, bu sorunu yaşayacaktır. Kritik bir dönemdeyiz" diye konuştu.

İzmir''in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Fakat bu yıl yeterli yağış olmadı, kuraklığın da etkisiyle barajlardaki su oranları düştü. İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre; kentin su ihtiyacının yüzde 44''ünün karşılandığı Tahtalı Barajı''nda geçen yıl yüzde 67 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 41,13''e düştü.

Balçova Barajı''ndaki doluluk oranı 78,17''den yüzde 53,19''a, Ürkmez Barajı''nda yüzde 90,61''den yüzde 47,38''e, Güzelhisar Barajı''nda yüzde 85,01''den yüzde 74,40''a ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 89,90''dan yüzde 55,14''e geriledi. Sadece Gördes Barajı''nın doluluk oranı, yüzde 5,18''den yüzde 8,26''e yükseldi.

MARMARA DA TEHLİKEDE

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, tüm dünyada kuraklık olduğuna dikkati çekerek, "En büyük kuraklık ise Batı Anadolu''da yaşanıyor. Ege Bölgesi''nde başta İzmir''de kuraklık var. Aynı şekilde Marmara Bölgesi''nde de kuraklık bulunuyor.

"BİZİ CİDDİ BİR KRİZ BEKLİYOR"

Barajlarımızın doluluk oranı iyice aşağılarda. İzmir''in ana su kaynağı Tahtalı Barajı''nda doluluk, 2021''in bu döneminde yüzde 77 iken; bu oran 2022''de yüzde 70''lere geriledi. Şimdiyse yüzde 41,13''e düştü. Bu, çok ciddi bir düşüş. Bu aydan sonra barajlardaki doluluk oranının yükselmesi beklenmemeli. Barajları dolduran yağışlar, kasım ayından başlayarak aralık, ocak ve şubat ve biraz da martta etkili olur. Sonra yağışlar azalır. Nisandan sonra tarım da başladığı için ciddi oranda su kullanılır. Bu dönemden sonra barajlardaki doluluk düşer. Bizi ciddi bir su krizi bekliyor. Tüm Batı Anadolu, bu sorunu yaşayacaktır. Kritik bir dönemdeyiz. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.