Uzayı rengarenk yapan Türk…

Son zamanlarda NASA'da günün fotoğrafları Türkiye'den çıkmaya başladı. Bunlardan birinin Türk astronomi fotoğrafçısı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği siyah beyaz görüntüyü renklendirdiği fotoğraf, NASA tarafından "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilmesiydi. Bir diğeri ise Uzay Kampı Türkiye Gözlemevi'nden teleskopla çekilen ay fotoğrafının günün fotoğrafı seçilmesiydi.

İlkinde Türk astronomi fotoğrafçısı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın, renklendirdiği fotoğraf, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nin internet sitesinde paylaşıldı. Samsun'da aile hekimi olarak görev yapan Özsaraç, çocukken babaannesinin hacdan getirdiği bozuk slayt makinesinin merceklerinden teleskop yaparak ayın kraterlerini ve yıldızları incelediğini, o günlerde şehir ışıkları fazla olmadığı için Güneş sisteminde bulunan gök ada Samanyolunun fotoğrafını çektiğini söyledi. Özsaraç, fotoğraf hobisinin 23 yıl önce başladığını sözlerine ekledi.

Üzerinde çalıştığı fotoğrafın NASA tarafından "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilmesiyle ilgili Özsaraç, yaklaşık 10 saat süren renklendirme çalışmasını şöyle anlattı:

"Bu fotoğraf çalışmalarımı çok karmaşık işlemler uygulayarak ve birden fazla program kullanarak hazırlıyorum. NASA fotoğraf editörlerinin kullandığı çok gelişmiş uygulamaları kullanmadan, tamamen manuel ve kendi geliştirdiğim yolla çalışıyorum. Altı ay gibi kısa bir zamanda 100'ün üzerinde fotoğraf işledim ve bunlardan çok beğendiklerimi değerlendirilmek üzere Günün Gökbilim Görüntüsü (APOD-Astronomy Picture of the Day) editörlerine gönderdim. Özellikle astrofotoğrafçıların ve astronomi ile ilgisi olanların günlük olarak takip ettikleri, internet ortamındaki en büyük ve detaylı astronomi görüntüleri arşivinde fotoğraf çalışmamın yer alması benim için gurur verici oldu."

NASA, Özsaraç'ın işlediği fotoğrafı, "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" olarak seçti. İnternet sitesinde, fotoğrafa ilişkin "Balık takımyıldızına doğru 32 milyon ışık yılı uzaklıkta, yaklaşık 100 milyar yıldızdan oluşan bir ada evreni olan M74, muhteşem bir karşıdan görünüm sunar" bilgisi de paylaşıldı. Özsaraç'ın işlediği fotoğrafa "https://apod.nasa.gov/apod/ap210813.html" adresinden ulaşılabiliyor.

Mehmet Hakan Özsaraç'ın renklendirdiği fotoğrafın yanı sıra, bir başarı da Ege Serbest Bölgesi'nden geldi.

Ege Serbest Bölgesi'ndeki Uzay Kampı Türkiye Gözlemevi'nden teleskopla çekilen ay fotoğrafı da, NASA'nın web sayfasında, "Günün En İyi Astronomi Fotoğrafı" seçilmişti.              

Uzay Kampı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre fotoğraf, 2000 yılının temmuz ayında Uzay Kampı'nda yapılan gözlem sırasında Eğitim Sorumlusu Serkan Saygan gözetiminde, öğrenci Tolga Topalhan tarafından çekilmişti.   

Uzay Kampı tarafından NASA web sitesi yetkililerine gönderilen fotoğrafın birçok aday arasından seçildiği ve NASA web sayfasında yayınlanarak, 28 Nisan'da "Günün En İyi Astronomi Fotoğrafı" olarak yer aldığı belirtildi.

Fotoğrafı çeken Saygan ve Topalhan, "Apollo 13"ün inmesi planlanan, ancak arızalanarak inemediği bölgeyi öğrencilere gösterirken bu görüntünün kalıcı olmasını istediklerini dile getirdiler.

Açıklamada, bu fotoğrafın; http://antwrp.gsfc.nasa.gov adresine girilerek görülebileceği kaydedildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları