Uykusuzluk

Uykusuzluk, "uyumaya engel olan veya kişinin uyumamasına neden olan bir çeşit hastalık" olarak tarif edilir. Uykusuz kalan insan kendini yorgun hisseder. Bu da güne huzursuz başlamasına yol açar. Kişinin işyerinde performansını bile etkiler.

Uzmanlara göre, yetişkinler için uyku saatleri altı ila sekiz saat arası yeterlidir. Uykusuzluk sorunu bir ay kadar sürerse doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir. Doktor, hastanın şikâyetini dinleyerek uykusuzluğa neyin sebep olduğunu araştırır. Uykusuzluğun nedeni bilinmiyorsa sorunun  belirtilerini bulmak için fizik muayene yapılabilir. Uykusuzluğa neden olabilecek altta yatan fiziksel hastalıklar araştırılırken tiroitle ilgili sorun olup olmadığı dikkate alınır. Gerekli görüldüğü durumlarda MR gibi görüntüleme yöntemine ait rapor istenebilir.

Yapılan araştırmalara göre, her 10 kişiden biri kronik uykusuzluktan şikayet etmektedir. Uykusuzluk yakınması kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Uyku vücut için önemli bir ihtiyaçtır. Uykusuz kalmak kişiyi psikolojik olarak etkilediği gibi ileride ciddi hastalıklara da yol açabilir. Uykusuzluğa, yorgunluk, bir şeye sinirlenme, bir olayı kafaya takma, geceleri uykuya dalmakta zorluk çekme gibi nedenler gösterilir.

Uzmanlar, "Uykusuzluğun en yaygın biçimlerinden birine psikofizyolojik uykusuzluk" diyor. Genellikle zihin çok düşünceli ve rahat olmadığı için kişi de uyku sorunları meydana gelmektedir. Bu tarz uykusuzluk kimi kişilerde zaman içerisinde azalarak kaybolurken, kimi hastalarda ise beyin adeta uyumamayı öğrenerek uykusuzluk yaratır.

Kronik uykusuzluk tedavisinde öncelikle uykusuzluğa neden olan sağlık sorunlarının tedavi edilmesi gerekir. Şüphelenilen hastalıklar tedavi edildikten sonra bile kişi uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya kalıyorsa psikolojik değerlendirilmesi istenebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları