Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Ukrayna-Rusya krizi

Dış basında yer alan haberlerde; ABD Başkanı Biden'in, "Rusya'nın gelecek ay Ukrayna'ya taarruz edebileceğini, Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygılı olmasını" ifade ettiği bildirildi.

ABD ne istiyor? "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü'ne saygı."

Rusya ne istiyor? "Ukrayna'nın doğu eyaletlerini işgal"

Ukrayna ne istiyor? "Batı dünyası içinde, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak..."

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austın ve ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, 28 Ocak 2022 günü Rusya-Ukrayna krizi konusunda ABD görüşü ve politikası hakkında bilgi verdiler.

General Milley; Ukrayna'da sınır hattında 100 bini aşan Rus kuvvetinin yığınaklandığını bu kuvvetin tatbikat yaptığını açıkladı. Bu kuvvetin Ukrayna için yakın tehdit oluşturduğunu ifade etti.

General Milley, SSCB'nin dağılması ile Ukrayna'nın  1991'de bağımsızlığını kazandığını, 1994'te Rusya ile Ukrayna'nın bağımsızlığının korunacağı konusunda anlaşma imzalanmış olduğunu, ABD'nin Ukrayna'yı savunmak üzere gerekli her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını, Rusya'nın Ukraynayı işgal etmesi halinde karşılıksız kalmıyacağını" ifade ettiler.

General Milley, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse sivil halkın çok fazla kayıp vereceğini. Sorunun çözümü için diplomatik yolun açık olduğunu" söyledi.

Savunma Bakanı Austin, krizi NATO ile ilişkilendirerek; "Bir savunma paktı olan NATO'nun barışın korunması için 5. Madde esaslarına göre gerekli tedbirleri alacağını" söyledi.

"ABD, Ukrayna'ya kuvvet gönderecek mi?" sorusu üzerine Savunma Bakanı Austin; "ABD, Ukrayna'ya kuvvet göndermeyi düşünmüyor, Ukrayna'da sınırlı sayıda ABD askeri var bu kuvvetin barışın korunması için her türlü görevi yapmaya yeterli" dedi.

Savunma Bakanı; "ABD, müttefiklerinin güvenliği için gereken her önlemi alacaktır. Konu Putin'e güvenmek değil, müttefiklerimizin bize güvenip güvenmediğidir" ifadesini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelensky yaptığı basın toplantısında; Rusya'nın  Ukrayna sınırına yakın yerde yığınaklanmasından batı dünyasına çağrıda bulunarak, panik yaratmamalarını, paniğin ekonomiyi riske soktuğunu, krize müdahale ederek Ukrayna'nın bağımsızlığını korumaya yardımcı olmaları konusunda çağrıda bulundu.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov; açıklamasında NATO'nun bölgede yayılmasına yer yok, buna müsaade edemeyiz" dedi.

Krizin tırmanması, Türkiye dahil Karadeniz havzasındaki ekonomik faliyeti olumsuz etkileyecektir.

Türk ekonomisi içinde bulunduğu şartlar nedeniyle yeni bir krizi taşıyacak güçte değildir.

ABD dahil bölge ülkelerinin krizin diplomatik yoldan çözülmesi konusunda gayret göstermeleri ve Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve hükümranlık haklarına saygı göstermesi bölge barışı için şarttır.

Krizin  barışçıl yoldan çözümlenmesi umuduyla.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları