TÜRSAK'ın son hamlesi

Size bugün TÜRSAK'tan söz edeceğim. Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı yani kısaltılmış adıyla 'TÜRSAK' ; sinema, televizyon, güzel sanatlar, basın, iş ve politika dünyasındaki tanınmış isimlerin katılımıyla 1991 yılında kurulmuş özerk bir vakıftır.

Kültürün vazgeçilmez bir parçası olan sinema sanatının yaygınlaşmasını sağlayarak ve görsel-işitsel iletişim araçlarının halkın kültürel kimliğinin zenginleşmesi ve çeşitlendirilmesi yolunda kullanılmasını teşvik ederek sinema ve görsel - işitsel kültür ortamında destekleyici bir rol üstlenmektir.

Sinema sektörünün geliştirilebilmesi ve dış pazarlara açılabilmesi amacıyla, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere devletin bu alanda faaliyet gösteren başta tüm kuruluşları ile bu alanlarda çalışan yarı - resmi ve sivil kültür kuruluşlarıyla uluslararası kurumlar arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Sinema ve görsel-işitsel ortamımıza daha nitelikli ve sanatsal bir düzey kazandırmak, yerli ve yabancı nitelikli ürünleri desteklemek, yeni ve dinamik bir görsel-işitsel kültür oluşturacak yaratıcı güçlerin ortaya çıkmasına olanaklar hazırlamaktadır.

Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAK Vakfı iş birliği ile sinema öğrencilerinin kısa film projelerini desteklemek, bu projelerin senaryodan filme dönüştürülmesini mümkün kılmak için 17 yıldır hayata geçirilen "TÜRSAK Geleceğin Sineması"nda kazanan 10 projenin sahibi sinema öğrencileri, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yapımcı Burhan Gün ile ikinci defa online olarak gerçekleştirilen "Geleceğin Sineması Yapım Danışmanlık Atölyesi"nde buluşarak bu kez de film bütçesiyle ilgili eğitim verdiler.

Benzer kısa film yarışmalarından farklı olarak gençler tarafından nitelikli filmler üretilmesine destek olma hedefiyle, senaryo aşamasından üretim aşamasına kadar seçmeler, eğitimler ve maddi desteklerle gerçekleştirilen ve bir süre önce kazanan 10 projenin açıklandığı 17. "TÜRSAK Geleceğin Sineması"nda geleceğin sinemacıları TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yapımcı Burhan Gün ile online olarak gerçekleştirilen "Geleceğin Sineması Yapım Danışmanlık Atölyesi"nde ikinci defa buluşarak film bütçesi hazırlama, post prodüksiyon bütçesi hazırlama, bütçe hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler ve eserlerin telif haklarının alınmasına ilişkin konularda eğitim alarak konulara dair fikir alışverişinde bulundular.

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun başkanlığında, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Yapımcı Bulut Reyhanoğlu, oyuncu Damla Sönmez, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat'tan oluşan ana jüri tarafından belirlenen 10 projenin sahipleri yapımcı Burhan Gün ile buluşma fırsatı buldu. Online olarak gerçekleştirilen atölyeye katılan Melih Önder, Nadir Kocakaya, Muhammed Günaydın, Doğan Belge, İrem Günen, Yiğit Armutoğlu, Feyzi Baran, Begüm Aksoy, Hakan Eyilik ve Ferit Göktaş filmlerinin çekim aşamasına geçmeden önce bütçe oluşturmanın önemi, bütçeyi oluşturma aşamaları, bütçe oluşturmada dikkat edilmesi gereken hususlar ve eser telif hakları konusuna dair eğitimi yapımcı Burhan Gün'den alarak "Geleceğin Sinemacıları"ndan biri olma yönünde önemli bir adım daha attılar. Biz de bütün bu çalışmalarından dolayı TÜRSAK'ı tebrik ederiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları