Türklerin sıvı altınının faydaları saymakla bitmiyor 'Kutsal meyve olarak biliniyor'

Türklerin sıvı altınının faydaları saymakla bitmiyor 'Kutsal meyve olarak biliniyor'
Türklerin sıvı altınının faydaları saymakla bitmiyor. Kutsal meyve olarak biliniyor adına türküler bile yapıldı.

Türk sofralarının vazgeçilmezi olan zeytinyağının insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Sıvı altın olarak da bilinen zeytinyağı, vücutta neredeyse her derde deva. Akdeniz çevresinde bol bol yetişen zeytin, kuşkusuz dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğünün de etkisiyle kutsal bir ağaç ve meyve olarak biliniyor. Zeytin ve zeytinyağı dengeli tüketilmesi haline tam bir şifa deposu görevi görüyor.

gettyimages-1206682746-6185b2be285f4a1fae58d23fff329b7e.jpg

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, zeytin ve yağının insan sağlığına birçok faydasının olduğunu belirterek, özellikle kan basıncını kontrol edip kandaki fazla kolesterolü dengeleyerek kalp krizi riskini düşürdüğünü ifade etti.

Hemen hemen her sofranın vazgeçilmezi olan zeytin ve zeytinyağının insan sağlığına faydasının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, yaklaşık 8 bin yıldan beri Akdeniz çevresindeki medeniyetlerin kazanımları arasında bulunan ve ‘sıvı altın’ olarak adlandırılan zeytinin, kuşkusuz dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğünün de etkisiyle kutsal bir ağaç ve meyve olarak bilindiğini söyledi.

ÜRETİMDE TÜRKİYE ÜST SINIRLARDA

Zeytinin, karakteristik açıdan Akdeniz iklimine uygun olduğunu belirten Karabulut, “Dolayısıyla da Asya, Avrupa ve Afrika bölgelerine özgü zeytingiller (oleaceae) familyasına mensup, yüzlerce çeşidi olan bir ağaçtır. Süs bitkisi olarak da kullanılır.

fd0b08fbe9e917e0f7de599d3bf2c069.jpeg

Estetik görünümünün yanı sıra bodur, sağlam ve heybetli, ayrıca çürümeye de son derece dayanıklı olan bu ağaç uzun ömürlüdür. Boyu, nadiren 20 metrelere dek ulaşan yüksek seviyelere çıkma durumu olmakla birlikte ağırlıklı olarak 2 ila 10 metre arasında değişir. Kuraklıktan etkilenmediği için ortalama 2-3 yüz yıl arası yaşayan zeytin ağacı, 2 bin yıl yaşayabilme potansiyeline de sahiptir” dedi.

ADINA TÜRKÜLER BİLE YAPILDI

Zeytin ağacının odununun mutfak eşyaları, oyma malzemeleri ve mobilyalarda kullanıldığını da dile getiren Prof. Dr. Karabulut, “Yaprağı da değerli olmakla birlikte, esas itibarıyla kullanılan kısmı meyvesidir. Birçok çeşidi olan zeytinin öncelikle yağı çok kıymetlidir ve ticari anlamda talep zemini de oldukça geniş olan önemli bir üründür.

Nitekim dünyada üretilen zeytinlerin yüzde 90 gibi büyük bir bölümü yağ üretiminde kullanılmaktadır. Yemeklere eşsiz bir lezzet ve sağlık katan zeytinyağından elde edilen sabun, şampuan ve duş jelleri yalnızca doğal değil, aynı zamanda çok yararlıdır.

b67f83b0-5a13-11ea-b1df-d5024a138313.jpg

Bu türden zeytinyağlı ürünlerin saçlarda kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlediği, cildi güzelleştirdiği, kırışıklıkları giderdiği ve yaşlanmayı geciktirdiği bilinmektedir.

Son olarak Türklerin zeytin ve zeytinyağı ile Anadolu'da tanıştıklarını, üretimini öğrenerek çeşitlendirdiklerini ve zeytini türkülerine, deyimlerine, atasözlerine ve manilerine dâhil ederek bu meyvenin kadim kültürüne birçok noktada katkılar sağladıklarını da not etmeden geçmeyelim” ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.