Türkiye'nin gelirini artıracak 10 öneri

Sevgili okuyucular. Bu hafta sizinle Ulusal İktisadi Düşünce Kuruluşu (ULİKAD) Başkanı Ömer Niziplioğlu'nun, Türkiye'nin gelirini artıracak 10 önerisini paylaşmak istiyorum. İşte o öneriler:

 

1- Sanayi

Kalkınma hamlesini istenilen düzeyde gerçekleştiremedik bunun en büyük nedeni planlamanın eksikliğidir. Hangi bölgede, hangi şehir ve ilçede, hangi sanayi kurulmalı araştırılıp ona göre sanayi imar izni verilmeli. İnsanlar geçinebilmek için memleketini terk etmek zorunda kalmamalı. Üretim yapabilmek daha kolay olmalı. Örneklemek gerekirse pamuk ağırlıkla Çukurova'da, Amik Ovası'nda, Harran Ovası'nda yetişir. Şanlıurfa'ya tekstil organize sanayi kurulsa burada çıkan pamuk burada ipliğe dönüşüp daha sonra kumaş olsa hatta konfeksiyon ürünleri yapılıp İskenderun Limanından dünyaya dağılsa güzel olmaz mıydı? Tekstil üretiminin büyük bölümünü Çin aldı büyük bir organize sanayi kurarak bu üretimi buraya alabilir, işsizliği bitirebilir milyarlarca dolarlık ihracat yapabilirdik.

 

2- Ormancılık 

Ağırlıkla ormanlarımıza çam ağacı dikiyoruz. Bu da sadece odun olarak kullanılıyor. Kendi ihtiyacımız olan ağaçlar dikip kendi ihtiyacımızı karşılamalıyız. Toros dağlarındaki maki bitki örtüsüyle kaplı olan alan atıl durumda duruyor. Tropikal meyve olan muz, kivi ve ananas yetişicilerine sunulsa, teraslama sistemiyle saksı gibi düşünülerek yetiştirme yapılsa alan toprak olarak zenginleşip erozyonun da önüne geçilerek daha yeşil bir ülke konumuna gelebiliriz. Ormancılığı geliştirsek ülke ekonomisine yılda 5 milyar dolardan fazla katkı sağlayacaktır.

3- Gemi üretimi ve taşımacılığı

Dünyanın en ucuz taşımacılığı deniz taşımacılığı olduğu düşünüldüğünde, ülkemiz bu alanda liderliğe oynamalıdır. Üç tarafı denizle çevrili, üç kıtanın ortasında Ortadoğu, Avrupa, Balkanlar, Kafkasların deniz taşımacılığını biz üstlenmeliyiz. Karadeniz kıyılarını tersaneler bölgesi ilan edip her ile irili ufaklı tersane izinleri çıkarıp yatırımcılara sunmalıyız.

4- Deniz ürünleri

Norveç'in sadece somon balığından yıllık  6 milyar dolar geliri var. Midye, kalamar, karides ve balık türlerinin birçoğunu üretmeli ihtiyacımızı karşılamalı, ihracat yapmayız. 

5- Kırsal bölge

Kırsal bölgede yaşayan vatandaşlarımızın üretime katılmasını sağlamalıyız, hediyelik eşya, oyuncak, süs ürünleri, bijuteri,cam,  tekstil montaj gibi evde, köyde basit atölye içinde yapılabilecek ürünleri kırsal bölgede ürettirmeye çalışılmalıyız.

6- Yazılım

Kodların nasıl ve hangi düzende yapılacağı öğretildiği takdirde çoğu kimse rahatlıkla yazılım yapabilir. Genç nüfusumuzu bu şekilde iş sahibi yapabiliriz. 

7- Sinema

Türk dizilerinin dünyada satış rekorları kırdığını biliyoruz. İstanbul'a Hollywood tarzında film, dizi ve program çekim platformu yapılmalı bu sayede hem çekimlerin maliyeti düşürülmeli hem de istihdam sağlanmalıdır. Ayrıca özellikle Avrupa'da maliyetli çekimlerin burada çekilmesi sağlanmalı. Hollywood'un senelik 100 milyar dolar geliri olduğu göz önünde bulundurulduğunda şu an 500 milyon olan dizi satışımızı üç milyar dolara rahatlıkla çıkarabiliriz. Çünkü çekimler için dekor teknik eleman ve oyuncuya sahibiz.

8- Turizm

Akdeniz turizm havzasıyken biz sadece Antalya'dan yararlanıyoruz. Oysa Hatay, Mersin ve Adana da aynı potansiyel var. Buralar turizm bölgesi ilan edilirse Antalya gibi işsizlik biter ekonomik olarak kalkınma sağlanır.

9- Tarım

Ülkemiz tarım ülkesi olarak bilinse de çiftçi başına düşen toprak alanı dört dekar. Bu kadar parçalanmış tarım arazisiyle kârlı tarım yapmak mümkün değildir. En büyük sorunumuz parçalanmış toprak meselesidir. Bunları birleştirerek daha verimli ve daha az maliyetli üretimin yollarını bulmalıyız. Süt ve süt ürünleri olarak Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin baş tedarikçisi olmalıyız.

10- Maden

Dünya mermer pazarının büyüklüğü 40 milyar dolar. Yüzde 40 rezervimiz varken 16 milyar dolar gelirimiz olması gerekirken 2 milyar dolardır. Bunun nedeni başta mermer olarak birçok madeni ham halinde veya blok olarak satıyoruz. Katma değerli ürün haline getiremiyoruz. Saydığımız bu sektörleri gerektiği gibi kullanabilseydik 150-200 milyar dolar artı gelirimiz olurdu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları