Türkiye'de en çok tercih edilen 10 ada

Türkiye'de en çok tercih edilen 10 ada
Türkiye'de tarihi ve doğa güzellikleri bakımından tercih edilen 10 ada.

ARTI GERÇEK - Yaz aylarının gelişi ile birlikte tatil planları yapılmaya başlandı. Türkiye sınırları içerisinde 64 tane ada bulunmaktadır. Planlarınız arasında adalara gitmek var ise bu haber tam size göre.

1- Gökçeada, Çanakkale

Gökçeada, büyüleyici coğrafyası ve yemyeşil ağaçların arasında süzülen Rum evleri ile misafirlerine sakin bir tatil vadediyor. Homeros’un İlyada destanında deniz tanrısı “Poseidon’un Adası” olarak geçen İmroz, Türkiye’deki sakin şehirlerden bir diğeri. Gökçeada’nın Türkiye’deki tek Sualtı Milli Parkı‘na sahip olduğunu da ayrıca hatırlatalım. Gökçeada’nın en karakteristik tepe köylerinden biri olan Zeytinliköy – Aya Teodoroi yemyeşil ağaçların arasından süzülen Rum evleri görüntüsü ile kartpostal gibi. 16. yüzyılda Rumlar tarafından kurulan köy bir zamanlar adanın sosyalleşme merkeziymiş. Köye, dibek kahvesi içmeye uğramak uzun zamandır bir gelenek adada.

2 - Bozcaada, Çanakkale

Bozcaada, uçsuz bucaksız çam ve sedir ormanları ile masmavi denizi ile gözde adalardan biri. Bozcaada; rengarenk çiçekli taş binaları, hayranlık uyandıran kilise ve mimari yapılarının yanı sıra yöresel yemekleri ile biliniyor. Türkiye’nin aynı zamanda üçüncü büyük adası olan Bozcaada'da Ayazma Manastırı, Bozcaada Kalesi, Polente Feneri gezilmesi gereken yerler. Polente Feneri’ni günbatımında ziyaret ederken yanınıza piknik sepeti hazırlayıp daha keyifli saatler geçirebilirsiniz. Adanın geçmişini anlatan Bozcaada Müzesi, Meryem Ana Kilisesi, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Bozcaada Alaybey Camii, Bozcaada Köprülü Hamamı da görülmeye değer!

3- Alibey adası, Cunda

Rum kültürünün izlerini taşıyan, ana karaya köprü ile bağlansa da deniz ortasında olmanın başına buyrukluğunu devam ettiren, özgür ruhlu bir Ege adası, Cunda… Arnavut kaldırımlı sokakları, taş evleri, butikleri, lezzetleriyle baş döndüren restoranları ve bakir koyları ile Cunda her zaman çok keyifli.

4- Kekova Adası, Demre

Tüm Akdeniz’in en temiz denizine sahip olan Kekova'da tarih ve doğanın büyüleyici bir harmanı var. Üçağız koyundan kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz adada sessizlik, huzur, tarih ve mavilik bir arada bulunuyor. Çevresindeki arkeolojik ve doğal koruma alanları nedeniyle sit alanı olarak adlandırılan Kekova, antik çağda deprem sonucu sular altında kalan kalıntıları ile dalış tutkunlarını etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor.
5-Kalem Adası, Dikili
Cam gibi şeffaf denizi ve turkuaz sahilinden dolayı Ege Denizi’nin Maldivler’i olarak adlandırılan Kalem Adası, İzmir’in Dikili ilçesinde. 40 km’lik sahil şeridinde uzanan birbirinden güzel sualtı mağaraları ve el değmemiş koylarıyla keşfedilmeyi bekleyen Kalem Adası; mavi ve yeşilin her tonuna şahit olacağınız eşsiz bir ambiyansa sahip.
6- Can Adası, Eğirdir
Doğanın güzellikleri ile tarihin izlerinin buluştuğu Eğirdir’de ilk gezilecek yerlerden biri Can Adası. Türkiye’nin 4. büyük tatlı su gölü olan Eğirdir’de yer alan bu ada; bugün hem piknik hem de çadır ve karavan kampı sevenler için oldukça gözde bir adres.
7-Sedir Adası, Marmaris

Marmaris’in en güzel adalarından biri olan Kedrai Antik Kenti ya da en yaygın adıyla “Sedir Adası”, Ula ilçesi sınırlarındaki Gökova ( Keramos )Körfezinin doğusunda yaklaşık 800m.lik kıyı uzunluğuna sahip, kumsalı, çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla 1.derece Arkeolojik ve 1.Derece Doğal Sit Alanı, aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü olan Sedir Adası, şaşırtıcı güzelliğiyle hem tarih hem de doğaya meraklı olanlara sesleniyor. Adını eskiden adada bolca bulunmasına rağmen günümüzde hiç kalmamış Sedir ağaçlarından alan bu büyüleyici ada; mavi ve turkuaz rengindeki denizi ve sapsarı kumuyla da oldukça dikkat çekici.

Kleopatra plajı olarak bilinen kumsalında, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altında olan kumlar, aslında özel bir biçimde oluşmuş kalker damlacıkları. Ege ve Akdeniz’de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası’nda görülen bu nadir kumun kumsal dışına çıkarılması da yasak.

8-Orak Adası, Bodrum

Turkuaz mavisi sularıyla tropik adaları anımsatan Orak Adası, Bodrum’un doğusunda, Kargıcak Koyu açıklarında. Bodrum Kalesi yanından hareket eden tekne turlarıyla ulaşılabilen, berrak sularında caretta carettalar ile yüzülebilen ada, zengin sualtı yaşamı ile dalış meraklıları için de oldukça cazip noktalardan. Birçok profesyonel dalgıcın tüplü dalış yaptığı bu ada, Bodrum dalış noktaları arasında en popüler adreslerden. Orak Adası, su üstünde zeytin ağaçlarıyla, su altında da zengin su altı canlılığı ve ilginç topografik yapısıyla ilgi çekiyor.

9-Şövalye Adası, Fethiye

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kıyıya oldukça yakın bir konumda yer alan, üzerinde yerleşim bulunan tek ada olan Şövalye Adası, tarihi kalıntıları ve sakin ortamı ile ilgi çekiyor. İsmini 15. yüzyılda bölgede bulunan Rodos şövalyelerinden alan adaya ulaşım, Foça Mahallesi’ndeki Çalış Plajı’ndan kalkan teknelerle sağlanıyor. Rodos şövalyelerinin yaptırdığı kale kalıntılarını, eski sarnıçları ve mozaikleri görebileceğiniz ada, 1982’de 3. derece arkeolojik sit, 1988 yılında da özel çevre koruma bölgesi ve 1994 yılında 3. derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

10-Boğsak Adası, Silifke

Mersin’in Silifke ilçesinde Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanan en sakin ve en bakir koylarından Boğsak Koyu’nun tam karşısında yer alan ada; Roma döneminden kalma ev, kilise ve mezar gibi tarihi yapı ve kalıntılarıyla göz kamaştırıyor. Mavi bayraklı bir plaja da sahip olan Boğsak Adası ve Boğsak koyu bozulmamış doğasıyla cennetten bir köşe gibi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.