Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Türkiye'de ABD Misyonerliği

Bu gün sizlere Türkiye'deki ABD'nin Misyonerlik faaliyetleri hakkında özet bilgi vereceğim. Osmanlı İmparatorluğu topraklarında ilk misyonerlik faaliyetleri Kanuni Sultan Süleyman'ın 1535 yılında Fransa'ya ticari ayrıcalık tanımasıyla başladı. Yapılan anlaşma ile Fransa'ya tanınan ticaret serbestisi (kapitülasyonlar) zaman içinde, 1590 yılından itibaren Osmanlı topraklarında Vatikan ve Fransa'nın misyoner faaliyetine zemin hazırladı.

16. asırda başlayan Fransa ve Vatikan'ın misyonerlik faaliyetlerinden 200 yıl sonra, ABD'nin misyonerlik faaliyetleri görülmeye başlanır. 1830 yılında ABD ile Ticaret ve Seyrüsefer Antlaşması'nın imzalanması, 1831'de ABD elçiliğinin açılması, ABD'nin Akdeniz, Karadeniz ve Anadolu coğrafyasında etkin şekilde girebilmesinin önünü açmıştır.

"Hıristiyanlığın doğum yerinin sonsuza kadar İslam'ın pençesinde kalmasına müsaade edilemez, Hıristiyanlığı Asya'nın içinde bulunduğu manevi karanlıktan kurtarmak, bu uzak diyarlara incili taşımak " olarak tanımlanan misyonerlik hedeflerini gerçekleştirmek üzere  "Yabancı Ülkelerde Görevli Amerikalılar Örgütü" veya kısaca "American Board" 1810 yılında Massachusetts eyaletinin Bradford kentinde açılır.

American Board, Kasım 1819'da Filistin'e iki misyoner görevlendirir, bu iki misyonere verilen talimatta; "Kudüs'ün Sion tepesinden sadece kutsal topraklara değil, çevredeki tüm ülkelere bakarak Yahudileri, putperestleri, Muhammedileri, Hristiyanları, Filistinlileri, Mısırlıları, Suriyelileri, Farsları, Ermenileri ve diğerlerini protestanlaştırmak için neyin nasıl yapılacağını araştırmaları" ifade edilmiştir.

Bu iki misyoner, önce lisan öğrenmek üzere 15 Ocak 1820 tarihinde İzmir'e gelir. İzmir'de bulundukları dönemde, Anadolu'yu dolaşır, Anadolu'da yapılabilecek faaliyetler hakkında bir rapor hazırlar, bu dönemde Filistin'de yaşanmakta olan karışıklıklar nedeni ile Filistin yerine Beyrut'un misyoner üssü haline getirilmesine karar verirler. Böylece, Beyrut ve çevresinde hızla okullaşma yoluna gidilir, 1827 yılına kadar 13 okul açılır ve okullarda yüzü kız olmak üzere 600 öğrenci eğitim görür.

1820 yılında iki olan misyoner sayısı, 1831 yılında ABD elçiliğinin İstanbul'da açılmasıyla artmış ve  1850 yılında 38, 1855'de 58 olmuştur. Artan misyoner sayısı dikkate alınarak başlangıçta Beyrut ve İstanbul'dan yönetilen Türkiye misyonu 1850'li yıllardan itibaren sekiz bölgede örgütlenmiştir.Bu bölgeler şunlardır;

1.            Edirne, Trabzon, Sivas, Kayseri, Konya, İzmir bölgelerini kapsayan Batı Türkiye misyonu,

2.            1856 yılında oluşturulan Elazığ, Maraş, Mersin, Adana, Antep bölgelerini kapsayan Merkezi Türkiye misyonu

3.            1860 yılında oluşturulan doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun bir kısmı ile Irak kuzeyini kapsayan Doğu Türkiye misyonu,

4.            Edirne'nin batısını kapsayan Avrupa Türkiyesi misyonu,

5.            Suriye misyonu

6.            Filistin misyonu,

7.            Orta Irak bölgesini kapsayan Nasturi misyonu,

8.            Güney Irak bölgesini kapsayan Asuri misyonu

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları