Türkiye sizlerle gurur duyuyor kızlar

Bugün sizlere Türk kadınlarından söz açmak istiyorum. Hem de kadınlar için zor bir meslek olan askerlikten, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmış kadınlarımızdan.

Bunlardan biri; Esra Özatay...

1976 yılında bir gurbetçi ailenin kızı olarak Almanya'da doğdu.

İlk ve Ortaokulu İstanbul'da okudu.

Babası onu ortaokuldan sonra Kuleli Askeri Lisesi'ne götürüp yazdırmak istedi. Ancak bu o dönemde mümkün olmadı. Çünkü o dönemde kızlar, askeri liseye alınmıyordu.

Liseyi Kadıköy Kız Lisesi'nde okudu. Bu okuldan 1993 senesinde mezun oldu.

Tam da bu dönemde, Harp Akademileri kız öğrenci almaya başlamıştı. Bir hevesle sınavlara girdi. Ancak çok arzu etmesine rağmen kazanamadı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Fizik Bölümü'nü kazandı. Yılmadı, bir sonraki yıl tekrar Harp Akademileri sınavlarına girdi. Bu sefer muradına erdi,

Hava Harp Akademisi'ni kazandı. Buradan 1998'de pilot teğmen olarak mezun oldu.

Daha sonra bir çok yerde görev aldı.

Hayatını kendisi gibi pilot olan Fatih Özatay ile birleştirdi. Bu güzel evlilikten 2 tane Batuhan ve Zeynep adında çocukları oldu. Aile hayatı kadar, görevlerinde de cbaşarılıydı. Sonunda çabalarının karşılığını alacaktı. Hava Pilot Binbaşı Esra Özatay, 2016 atamaları ile Türk Hava Kuvvetleri'nde Türkiye'de ilk defa bir 'Kadın Filo Komutanı' olmayı başardı.

Henüz 40 yaşındaki Esra; omuzunda taşıdığı yıldızların yanı sıra, filosundaki arkadaşlarının da sorumluluğunu taşıyor.

Hava Pilot Binbaşı Esra Özatay, "Türk insanının cesaretini, Türk bayrağının asaletini ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücünü gökyüzüne çizen Türk Yıldızları'nın bir parçası olmaktan onur ve gurur duyuyorum..." diyerek duygularını dile getiriyor.

Evet Binbaşı Esra Özatay'ın hikayesi böyle. Ancak bütün hikayeler böyle bir mutlu sonla bitmiyor.

Songül Yakut'un hikayesi ise bir hayli acıklı. Songül 1976 yılında Malatya'da doğdu. 1997'de ise Kara Harp Okulu'ndan teğmen olarak mezun oldu.

Babası çocuk denecek yaşta ölünce, annesi 5 kardeşle birlikte ona da hem analık hem babalık yapmıştı.

28 yaşında iken bir ilçede jandarma komutanı oldu. Ancak Binbaşı iken FETO kumpası ile yargılandı, çok sevdiği mesleğinden koparıldı. Azimliydi, yılmadı, mahkemeyi kazandı tekrar görevinin başına döndü.

Kazandığını biriktirdi ve annesine ev aldı. Görev aldığı yerlerde her zaman kadınların yanında yer aldı. Ezilen kadınlara her zaman kol-kanat gerdi. Annesi zorluklar ve tehditler karşısında güzel kızının başına bir şey gelmesinden korkuyordu. Her seferinde "Kızım görevin ağır! Her an ölümle burun burunasın.  İstifa et ve evine dön. Bizim de aklımız sende kalmasın" diyordu. Songül Yakut ise çok sevediği Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmakta kararlıydı. "Bayrağımızın dalgalandığı her yer bizim için vatandır anam, sen merak etme" diyerek görevine devam ediyordu.

Yarbay Songül Yakut, 23. Jandarma Genel Komutanlığı'nda Hareket Merkezi Amiri olmuştu. Artık çok önemli operasyonlarda görev alıyordu. Fakat 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak'ta tüm ülkeyi yasa boğan o olay yaşandı. Bir askeri helikopter Şırnak kırsalında düştü. Helikopterdeki 13 kahraman askerimiz şehit düştü. Tüm ülkeyi yasa boğan olayda Yarbay Songül Yakut ön saftaydı. 20 yıllık subaylık hayatının sonunda şehadet şerbetini içmişti.

Yarbay Songül Yakut'u rahmet, Hava Pilot Binbaşı Esra Özatay'ı da şükranla anarken, "Türkiye sizlerle gurur duyuyor kızlar" demeden de edemeyeceğim.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları