Türkiye ile Mısır 13 yıl sonra anlaşmaya vardı

Türkiye ile Mısır 13 yıl sonra anlaşmaya vardı
Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler yeniden büyükelçilik seviyesine çıkarıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday göstermişlerdir" denildi.

Bakanlığın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

"İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesi, iki ülke Cumhurbaşkanlarının aldığı karar uyarınca uygulamaya konulmuştur. Bu adım iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesini hedeflemekte ve Türk ve Mısır halklarının çıkarları doğrultusunda ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacına yönelik karşılıklı iradeyi yansıtmaktadır"

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçi atadıkları belirtilerek, "Karar iki kardeş halkın yararına olacak şekilde ilişkilerin normalleşmesini amaçlıyor" ifadesine yer verildi.

Arap Baharı olarak tanımlanan kitlesel halk olaylarının ardından Mısır yönetimi, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı, "Ankara'nın Kahire'nin iç işlerine karıştığı" gerekçesiyle 2013 yılında istenmeyen adam ilan etmişti.

Akabinde Türkiye de Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin'i istenmeyen adam ilan ederek "tarihi sorumluluğun" Kahire'ye ait olduğunun altını çizmişti.

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'da seçimle iş başına gelen hükümetin askeri darbe ile görevden uzaklaştırılması sonrası yaptığı açıklamalar Kahire'de tepkiyle karşılanmıştı.

General Abdulfettah el Sisi liderliğindeki ordu, 3 Temmuz 2013'te Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na mensup Muhammed Mursi liderliğindeki sivil hükümeti devirerek yönetime el koymuştu.

Ankara-Kahire arasındaki ilişkiler Mursi'nin 2013'te devrilmesinin ardından kopma noktasına gelmişti.(euronews)

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.