Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Türk Yıldızları'na nazar mı değdi?

Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim ekibimiz Türk Yıldızları'na bizim yanımız sıra, dünya da gıpta ile bakıyor.

Türk Yıldızları; 7 Kasım 1992 tarihinde Konya'da kuruldu. İlk gösterisini dört NF-5A/B Freedom Fighter Uçağı ile 18 Haziran 1993 tarihinde Ankara'da bulunan 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Akıncı'da yaptı. Ardından başta Londra, Paris, Münih, Washington, Tokyo, Bakü, Lefkoşe olmak üzere dünyanın dört bir yanında parmak ısırtan gösterilerde bulundu. Şu anki filo lideri, 8 Eylül 2016'da görevi devralan Pilot Binbaşı Esra Özatay'dır. Sembollerinde Kırmızı, Beyaz, Gri renkleri hakimdir.

Türk milletinin göz bebeği olan bu ekipten geçtiğimiz günlerde şöyle bir kara haber geldi:

Konya'nın merkez Karatay ilçesinde gösteri uçağı düştü, 38 yaşındaki Pilot Yüzbaşı Burak Genççelebi şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ''Kaza kırıma uğrayan Hava Kuvvetlerimize ait NF-5 uçağımızın pilotu şehit olmuştur'' denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kazayla ilgili paylaştığı mesajında ''Konya'da bir gösteri uçağımızın eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğradığını ve pilotumuzun maalesef şehit olduğunu büyük bir teessürle öğrendim'' ifadelerini kullandı. Trabzonlu evli, 2 çocuk babası şehit pilot Gençcelebi'nin Türk Yıldızları'nda 100 saat uçuş yaptığı öğrenilirken uçağın düşme anı da kameralara yansıdı.

Önce Karatay İlçesine bağlı Fevzi Çakmak Mahallesinde boş alana uçak düştüğü ihbarı üzerine polis, jandarma, itfaiye ve sağlık ekipleri bölgeye gönderildi. Jandarma ekipleri, bölgede güvenlik tedbiri aldı.

Milli Savunma Bakanlığı da olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada ''Konya'da eğitim uçuşu yapan Hava Kuvvetlerimize ait bir NF-5 uçağımız saat 14.15'te henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır'' ifadelerine yer verdi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada da, pilotun şehit olduğu açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Konya'da eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğrayan Hava Kuvvetlerimize ait NF-5 uçağımızın pilotu şehit olmuştur. Kahraman pilotumuza Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri'mize ve Yüce Türk Milleti'ne başsağlığı ve sabır dileriz.''

Konya'da kaza kırıma uğrayan Türk Yıldızları uçağının pilotu Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep, 1 Eylül tarihinde İzmir Çiğli Hava Üs Komutanlığı'ndan 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na atanmıştı. Trabzonlu evli, 3 ve 8 yaşlarında 2 çocuk babası şehit pilot Gençcelep, Türk Yıldızları'nda 100 saat uçuş yapmıştı. Şehit olduğu esnada da eğitim uçuşu gerçekleştiriyordu

Konya Valisi Vahdettin Özkan, askeri uçağın 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı yakınlarında kaza kırıma uğramasıyla ilgili açıklamalarda bulunacaktı. Askeri uçağın, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kazadan kısa süre önce havalandığını belirten Vali Özkan, ''3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan bir uçaktı. Planlı uçuş eğitimi kapsamında uçuşunu gerçekleştirdiği sırada düştü. Maalesef 1 şehidimiz var. Kazayla ilgili teknik çalışmalar devam ediyor'' diyecekti.

İzmir'den 1 yıl önce Konya'ya tayin olan şehit Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep'in acı haberi memleketi Trabzon'un Ortahisar İlçesi Bulak Mahallesi'ndeki evine çabuk ulaştı. Şehidin annesi Nuray Gençcelep, sanki içine doğmuş gibi 10 gün önce oğlunu görmek için Konya'ya gitmişti. Acı haberi alan baba Mehmet Gençcelep de Konya'ya gitmek üzere evden ayrıldı. Şehidin Türk bayrağı asılan evine komşuları da taziye için geldi. Haberi alarak fenalaşan şehidin yakınlarına, sağlık ekipleri müdahale etti.

Baba Mehmet Gençcelep ise 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde oğlunun üniformalı fotoğrafını "Oğlum bugüne kadar benim gururumdun, şimdi Trabzon'un gururusun" notuyla sosyal medyada paylaşmıştı. Evli ve 2 çocuk babası olan şehit Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep'in cenazesi, Trabzon'da düzenlenen askeri törenin ardından çok sevdiği vatan toprağı ile kucaklaştı.

İşin garibi Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın akrobasi timi olan Türk Yıldızları'na ait NF-5 uçağı da 13 Mart 2012'de, Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki traktör fabrikasının boş arazisine düşmüştü. Tel örgüleri koparıp, yaklaşık 500 metre sürüklenen askeri uçak, fabrika binasına yaklaşık 300 metre kala parçalanarak durabilmişti. Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer de Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep gibi şehit düşmüştü.

Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer ve Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep'i rahmetle anarken, Türk Yıldızları'na sabırlar diliyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları