Türk Dünyası için ortak ders kitapları

Türk Keneşi'nden önce Türk Dünyasında Uluslararası Türk Akademisi Bilim Kurulu 4. Toplantısı İstanbul'da gerçekleşmişti. Toplantıda, "Ortak Türk Tarihi", "Türk Dünyası Coğrafyası" ve "Ortak Türk Edebiyatı" ders kitaplarıyla ilgili gelişmeler görüşüldü, atılacak adımlara ilişkin kararlar alındı.

İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda, "Ortak Türk Tarihi", "Türk Dünyası Coğrafyası" ve "Ortak Türk Edebiyatı" ders kitaplarıyla ilgili karara imzalar atıldı.

İstanbul'da 4 Kasım 2021 tarihinde Türk Konseyi Eğitim Bakanları 6. Toplantısı ile Uluslararası Türk Akademisi Bilim Konseyi 4. Toplantısı, Milli Eğitim Bakanlığı'mızın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Ortak Türk Tarihi konusundaki gelişmelerin dile getirildiği Uluslararası Türk Akademisi Bilim Kurulu 4. Toplantısı'na Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Azerbaycan Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Kazakistan Eğitim Bakanı Ashat Aymağanbetov ve Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Bolotbek Kupeşev katıldı.

Toplantı sırasında Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali ders kitaplarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kıdırali, "... 'Ortak Türk Tarihi' ile ilgili son aşamaya gelindi" dedi. Darhan Kıdırali, ayrıca "Türk Dünyası Coğrafyası" ve "Ortak Türk Edebiyatı" kitaplarının hazır olduğu müjdesini verdi. Türk Akademisi Başkanı Kıdırali, üye devletlerden gelen önerilerin önemli olduğunu ifade ederek, bunların süreci hızlandıracağını dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de, "Ortak Türk Tarihi" dersinin içeriğinden bahsetti. Bakan Özer, "Ortak Türk Tarihi" ders kitabının Türkiye'de liselerde okutulacağını açıkladı.

Ayrıca Bakan Özer, "Türk Dünyası Coğrafyası" ve "Ortak Türk Edebiyatı" derslerinin 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren 9, 10 ve 11. sınıflarda seçmeli ders olarak verileceğini söyledi.

Kazakistan Bakanı Ashat Aymağanbetov, "Ortak Türk Tarihi" dersinin Kazakistan okullarında başarılı bir şekilde okutulmakta olduğunu ifade etti. Aynı şekilde, Azerbaycan Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, "Ortak Türk Tarihi" dersinden memnun olduğunu ve bu bağlamda Akademi'nin çalışmalarını takdir ettiğini söyledi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Kupeşev, ortak ders kitaplarını desteklediğini belirterek, bu konuları çalışacak bir ortak komisyon kurulmasını önerdi.

Evet Türk Dünyası için kültür ve eğitimin bütünleştirilmesi konusunda güzel bir adım daha atılmış oldu, darısı başta ekonomik ve siyasi olan diğer konularda.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları