Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Türk Adaları huzurla dolu

Atlas Okyanusu'nda 'Türk' adını taşıyan bir adanın var olduğunu biliyor muydunuz? Burası Grand Turk Adası (Büyük Türk Adası). Yalnız bu cennet adanın, Anadolu karasına uzaklığına baktığınızda ne geçmişte ne günümüzde Türklerle veya Türkiye ile bir ilgisi var. Peki neden burası 'Büyük Türk Adası' olarak anılıyor? Sadece Grand Turk değil, dünyanın bir başka ucunda da Türk adası olarak bilenen bir başka ada daha var!

Gelin bu adaları birer birer inceleyelim: Atlas Okyanusu üzerindeki Grand Turk Adası, Turks ve Caicos Adalarının başkenti Cockburn Town'ın üzerinde bulunan bir adadır. 38 adadan oluşan ülkenin başkenti ise Grand Turk (Büyük Türk)'dur. Ada, Turks ve Caicos adaları dahilinde İngiltere Birleşik Krallık'a bağlı. 18 kilometrekarelik alanıyla Turks Adaları'ndaki Caicos'u dahil etmezsek, en büyük adadır.

Bölgenin tarihi, kültürel, finansal ve yönetimsel merkezi konumundaki ada JAGS McCartney Uluslararası Havalimanını da barındırmakta. Ada dev transatlantiklerin Karayipler'den düzenlenen turlar sırasında sıkça uğradığı bir yer değildir. Grand Turk turizm yolu ile dünyaya daha yeni yeni açılmaktadır. Bazı gemiler Doğu Karayip gezilerine bu adayı dâhil etmeye başlamışlardır. Ada'da eski bir deniz feneri ile 19'uncu yüzyıldan kalma bir hapishane bulunmaktadır.

Adanın adını şekli Türk fesine benzeyen Melocactus adlı kaktüsten aldığı söylenmektedir. Ancak daha sonra bunun doğru olmadığı, adaya Türk adının verildiği zamanda daha Türklerin fes giymediği, Orta Asya serpuşları kullandığı ortaya çıkmış.

Yapılan son araştırmalara göre, adanın keşfinin denizci bir Türk olan Kemali Hasan tarafından yapıldığı ancak daha sonra burada koloni kuran İngilizlerin kâşifin isminin ne olduğunu bilmeyip yalnızca milliyetini bildiği için adaların adını Türk adaları koyduğu düşünülüyor.

Şimdi sizlere Hint Okyanusu'ndaki Kamboçya'nın güneyinde, beyaz kumları ve turkuaz deniziyle büyüleyen ama hâlâ ilkel şartlarda yaşam koşullarının da olduğu bir ada Koh Rong. Burayı özel kılansa resmen Türk hâkimiyeti altında olması. Adada ana karadan aldığınız biletten tutun, bindiğiniz bota, eğlendiğiniz bara ve kaldığınız otele kadar neredeyse her şey Türklere ait.

Yaklaşık on-onbeş yıl önce bu adayı keşfeden bir Türk ve Alman, ilk yerleşim yerini yapıyor ve sonra da olanlar oluyor. Türk nüfusunun bir hayli fazla olması Koh Rong Adası'nın 'Türk adası' olarak anılmasını sağlıyor. Kamboçya'nın güneybatısında yer alan Koh Rong, ülkenin en büyük ikinci adası olma özelliğine sahip. Koh Rong Adası'na gitmek için önce Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh şehrine gelmek gerekiyor. Daha sonra Tayland Körfezi'nde bulunan Sihanoukville kentine gidip oradan da SpeedFerry adı verilen botla Koh Rong'a ulaşılıyor.

Türkiye'den 7 bin 900 kilometre uzaklıkta olan Koh Rong'da Türk nüfusu oldukça fazla. Türklerin, adanın kurulmasında da büyük payı var. Bu adada işletmelerin bir kısmı Türklere ait, bir kısmında da Türkler çalışıyor. Başka bir deyişle Kamboçya'nın Türk Adası. Koh Rong'un elektriğiyle, internetiyle, ada ulaşımıyla da Türkler ilgileniyor.

Tabii adada Türkler yaşayınca Koh Rong'a Türk mutfağı da girmiş. Lahmacundan menemene, baklavadan sütlaca derken Türk mutfağı adada yer edinmiş durumda. Kamboçya'nın Türk adasında yaşam oldukça ucuz, günde 10 dolar gibi cüzi bir rakamla üç öğün karnınızı doyurabilirsiniz. Ayrıca adada birçok aktivite yapılıyor. Su altına dalmak, adaları gezmek, adadaki kulüplerde eğlenmek.

Sadece turistlerin gelmesine rağmen ada hâlâ bakir ama elektrik yok! Jeneratör gece 2'de kapanıyor ve sabah 9'da açılıyor. Elektrik sabah 11'de tekrar gidiyor ve 13.30'da tekrar geliyor. En büyük sorunlardan biri de internet.

Türk Adası Koh Rong su aktiviteleri için oldukça elverişli bir bölge. Çok sayıda farklı güzellikte olan plajlarına gidilebilir. Monkey Beach ve Secret Baach adanın en büyük sahili olan Long Beach, bembeyaz kumlara sahip. Birçok adanın yakınında yer almasının avantajı kullanılarak günübirlik ada turları yapılabiliyor. Daha geniş bir alan keşfederken aynı zamanda şnorkelle denizaltının farklı ve renkli yaşamına tanık olabilirsiniz.

Değişik parkurlardan oluşan zipline etkinliği de tercihler arasında. Bu, yer yer ip üzerinde yürüyerek yer yer de ipte kayarak hem eğlenceli hem de adrenalin dolu bir aktivite. Parti Adası olarak da anılan Koh Rong, gece de oldukça renkli. Adanın farklı bölgelerinde kulüpler bulunuyor.

Gecenin bir başka özelliği de denizde beliren fosforlu renkleriyle büyüleyici görünen planktonlardır. Denizin akıntısıyla hareket ederek dalgaları boyarlar ve çok etkileyici görüntü sergilerler. Ada da Coco ve Tree House başta olmak üzere kalacak yer çok fazla.

Evet koronavirüsün etkisindeki dünyada huzur arıyorsanız Türk Adaları'nı sakın, sakın ha unutmayın!..

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları