Trafik sigortasında yeni tarife! İşte il il yeni tutarlar

Trafik sigortasında yeni tarife! İşte il il yeni tutarlar
Araç sahiplerini ilgilendiren ‘Zorunlu Trafik Sigortası’ fiyatları eylül itibarıyla yüzde 20 artacak. Bunun yanında tavan fiyatlar için uygulanan aylık artış oranı da yüzde 2.25’ten 4.75’e yükselecek. İstanbul’da en ucuz sigorta yaklaşık 2.278 lira olacak.

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 26 milyona dayandı. Tüm araç sahipleri, aracın tipi ne olursa olsun trafik sigortası yaptırmak zorunda. Trafik sigortası, olası bir kaza durumunda ‘karşı tarafın’ malına veya canına verilen zararı, kabahat oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen karşılıyor. Bu yıl için trafik sigortası yaptırmamanın cezası 169 lira. Denetimlerde aracın sigortasız olduğu tespit edilirse cezaya ek trafikten men ve otopark parası da ödenmesi gerekiyor.

TAVAN TUTAR UYGULANIYOR

Trafik sigortasında fiyat artışını kontrol altına almak ve poliçe fiyatlarının ulaşılabilir olmasını sağlamak için 12 Nisan 2017’de ‘tavan fiyat’ uygulamasına geçilmişti. Yani sigortacılar devletin belirlediği artış oranını geçemiyor. Her ilin risk haritasına göre belirlenen bir tavan fiyat tarifesi var. Bu tarife aylık olarak düzenli artıyor. Ancak bazen maliyet artışı kaynaklı olarak seyyanen zamlar yapılabiliyor.

BU YIL PEŞ PEŞE ARTTI

Tavan fiyatın bir önceki aya göre artışı 31 Aralık 2021’e kadar yüzde 1’di. Şubat 2022 itibarıyla artış katsayısı yüzde 1.50 olarak uygulanmaya başladı. Ayrıca 1 Şubat’ta tek seferlik yüzde 20 artış yapıldı. Sonra 1 Mayıs itibarıyla aylık yüzde 2.25 oranında artış kararı alındı. Hemen devamında 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere trafik sigortası azami primlerinde yüzde 25’lik bir ek artış daha gerçekleşti.

SEYYANEN YÜZDE 20 ZAM

Üst üste yapılan artışlara dün itibarıyla bir yenisi daha eklendi. Uzun süredir sektör temsilcileri kur ve araç fiyatlarındaki artış sebebiyle güncelleme talep ediyordu. Bu kapsamda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) yeni yönetmeliğiyle hasar-prim dengesini gözeterek trafik sigortası tarifeleri güncellendi. Böylece otomobil trafik sigortası primlerine eylülden geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılırken, aylık artış oranı da yüzde 2.25’ten yüzde 4.75’e çıkarıldı.

ARAÇ CİNSİNE GÖRE DEĞİŞEN ORAN

Eylül ayı başından itibaren geçerli olmak üzere azami primler; ağustos ayında uygulanan araç grubu bazında 4’üncü basamak azami primlerine; taksi, minibüs, koltuk adedine göre otobüsler, kamyon ve çekici araç gruplarında yüzde 10, diğer araç gruplarında (otomobil gibi) yüzde 20 eklenerek uygulanacak. Diğer bir ifadeyle otomobil gruplarında eylül itibarıyla yüzde 20 seyyanen zam artı yüzde 4.75’lik artış oranı dahil toplam yüzde 24.75’lik zam yapılmış olacak.

HASARSIZLIK İNDİRİM ORANLARI DÜŞTÜ

Zorunlu trafik sigortası azami prim oranlarında artış yapılırken, hasarsızlık prim indirim oranları ise düşürüldü. Buna göre; prim indirim oranları 7’nci basamak için yüzde 45’ten yüzde 42’ye, 6’ncı basamak için yüzde 30’dan yüzde 22’ye, 5’inci basamak için yüzde 15’ten yüzde 10’a indirildi. Düzenlenecek poliçelerde hasar sebebiyle ödenecek prim artırım oranları da 3’üncü basamak için yüzde 50’den yüzde 45’e, 2’nci basamak için yüzde 100’den yüzde 90’a 1’inci basamak için yüzde 150’den yüzde 135’e düşürüldü.

POLİÇE KESMEYENE 30 GÜN MEN CEZASI

Son dönemde bazı sigorta şirketleri trafik poliçesi kesmiyordu. SEDDK, yapılan yeni düzenlemeyle motorlu araç sahipleri için zorunlu olan trafik sigortasını düzenlemekten kaçınan sigorta şirketlerine de farklı tedbirleri uygulamaya aldı. Bu kapsamda kurum, bu şirketlerin belirlenen sigorta branşlarına veya tüm branşlara poliçe düzenleme ve yenileme yetkisini 3 ila 30 gün boyunca durdurabilecek, kaçınmanın devamı halinde bu süreyi 2 katına çıkarabilecek.

1’DEN 7’YE KADAR BASAMAK

Araçların sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor. İlk kez araç alıp trafiğe çıkanların basamağı 4’ten başlıyor. Sürücüler kazaya karıştıkça 1’inci basamağa kadar düşüyor. Art arda üç yıl hiç kaza yapmayanlar 7’nci basamağa yükseliyor. 7’nci basamağa yaklaştıkça sigorta ucuzluyor, 1’e yaklaştıkça pahalanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.