Tırnak batmasını önlemek mümkün

Tırnakların kenar veya köşelerinin deriye doğru büyümesinden kaynaklanan bir sağlık durumudur.

Tırnak batması insanı aşırı derecede rahatsız ederken, bazı vakalarda tıbbi tedavi gerektirebilecek komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Diyabet veya dolaşım bozukluğuna neden olan tıbbi durumları olan bireylerde bu risk daha çok görülür. Ayak tırnağının cildi deldiği veya herhangi bir enfeksiyon belirtisi gösterdiği durumlarda bir tıbbi yardım alınması tavsiye edilmektedir. Çünkü enfeksiyon belirtileri arasında, kızarma, şişme, sıcaklık ve irin görülmektedir.

Tıp uzmanları, tırnağın altına pamuk yerleştirmenin ağrıyı artırabileceği ve zararlı bakterilerin gelişmesine izin verebileceğine işaret etmektedir. Her şekilde kullanılacak pamuk veya diş ipini uygulamadan önce dezenfekte etmek bu riski azaltmaya yardımcı olabilir.

Tırnak batmasıyla ağrı artarsa, yürümekte veya diğer aktivitelerde zorluk çekiliyorsa doktora başvurulması gerekir. Aynı şekilde tırnak batması tedavilere yanıt vermezse cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

Uzmanlara göre, tırnak batması, tırnağın kalınlaşmasından kaynaklanıyorsa tüm tırnak çıkarma cerrahi müdahalesine ihtiyaç duyulabilir. Bu süreçte doktor bireye lokal anestezi enjeksiyonu yapar ve tüm tırnağı çıkarır. Tırnak çıkarma ameliyatından sonra normal şartlar altında doktor bireyi ayak parmağı bandajlı bir şekilde eve gönderebilir. Eve döndükten sonra hastanın bir iki gün boyunca ayağını yukarıda tutması ve ayak parmağının düzgün  şekilde iyileşmesi için özel ayakkabılar giymesi gerekebilir. Bu süreçte birey, mümkün olduğunca hareket etmekten kaçınmalıdır. Bandaj genellikle ameliyattan iki gün sonra çıkarılır. Ayak parmağı bütünüyle iyileşene kadar, burnu açık ayakkabılar giyilmesi ve günlük tuzlu su banyosu yapılması tavsiye edilebilir. Ağrı kesici ilaçlar ile antibiyotik verilebilir. Tırnak batmasını önlemek mümkündür. Önce ayak tırnakları ve kenarları düz kesilmelidir. Özellikle kenarların kırılmamasına dikkat edilmelidir.

Bebeklerde ayak tırnağı batması olur. Bu durumda bebeğin ayaklarının günde iki ila üç kez ılık sabunlu suya bastırılması gerekir. Bundan sonra ayaklar kurulanır ve antibiyotik krem veya merhem sürülebilir.

Sağlıkla kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları