Tıp uzmanlarından uyarılar

İnsan hastalandığı zaman sağlığın kıymetini anlıyor. Halbuki hasta olmadan önce sağlığa dikkat etmek gerekiyor.

Yaz geldi, kurban bayramını geride bırakırken tatile çıkanlar "Kovid 19" stresini üzerlerinden atmaya, tatile gidemeyenler ise park ve bahçelerde eşi ve çocuklarıyla vakit geçirmeye çalışıyor.

Uzmanlar, yurttaşlara yaz aylarında sağlığı korumak için neler yapılması korusunda uyarılarda bulunuyor. Havuz sularındaki mikropların idrar yolu enfeksiyonlarına yol açtığını, ishal, dış kulak yolu, göz rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtiyor. Durağan olması nedeniyle havuz sularının bakteri, mantar gibi mikroorganizmalar için elverişli ortam oluşturduğuna dikkat çekerek hasta kişilerin kesinlikle havuza girmemesi gerektiğine vurgu yapıyor. Sağlıklı yaşamak için et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamak gerektiği ifade ediliyor.

Et yanında salata ve sebze ile sağlıklı karbonhidrat tüketilmesi isteniyor. Tatlı olarak hamurlu tatlılar yerine sütlü veya meyveli olanlardan günde en fazla bir porsiyon tüketilmesi isteniyor. Etin faydası gibi zararı olduğu da belirtilerek haşlama veya güveç şeklinde tüketilmesinin daha doğru olacağına dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, bazı kişilerde oluşabilecek yemek sonrası karın içindeki basıncı azaltmak, şişkinliği ve gazı hafifletmek için biraz oturulmasını tavsiye ediyor. Yemek sonrası 15-20 dakika hafif bir yürüyüş yapılmasının iyi olacağına değiniyor. Yemekten sonra bir fincan nane çayı içilmesinin yararlı olacağı ifade ediliyor. Gaza karşı lokmaların iyice çiğnenmesi öneriliyor. Yenen yemeklerin ölçülü olması ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiği belirtilirken, bayramdan sonra yapılan detoksların fiziksel ve zihinsel açıdan zararları olduğu anlatılıyor. Yenen yemeklerin ardından yapılan şok ve detoks programlarından kaçınılması gerekiyor. Sıvı tüketimi ise her zaman önemli. Özellikle su tercih edilmesi isteniyor. Özellikle terlemeyle vücuttaki sıvı, tuz artıyor. Vücuttaki sıvı miktarı gereğinden fazla azalırsa kanda koyulaşmaya ve pıhtı oluşmasına yol açarak kalp krizi veya felç riskini artırabiliyor.

Kısacası her şeyin fazlası zarar.

Kendinize iyi bakın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları