THY’den 20 milyar dolarlık dev işbirliği! İmzalar atıldı düğmeye basıldı

THY’den 20 milyar dolarlık dev işbirliği! İmzalar atıldı düğmeye basıldı
Türk Hava Yolları (THY) uçak ve motor parçalarının Türkiye’de üretilmesi için düğmeye bastı.

Dünyaca ünlü yerli havayolu taşımacılığı şirketi Türk Hava Yolları (THY) dev bir anlaşmaya imza attı. Airbus ve Rolls Royce ile imzalanan anlaşmaya göre, uçak ve motor parçaları Türkiye’de üretilecek. Rolls-Royce, Türkiye’de bir bakım, onarım ve yenileme operasyonu kurarak endüstriyel girişim araştırmaları başlatacak. Projeyle birlikte yerli tedarikçilerin 15 yılda 20 milyar dolar katkıyla güçlenmesi hedefi bulunuyor.

aw193076-02.jpg

UÇAK SİPARİŞİ İMZALARI ATILDI

THY’nin geçtiğimiz yılın Aralık ayında verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 uçak siparişi için İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıyla imzalar atıldı. İmza törenine Airbus ve Rolls-Royce yetkilileri katıldı.

Öte yandan toplantıda 15 yıllık Stratejik Türkiye İlerleme Programı’nın lansmanı gerçekleştirildi. Türkiye için önemli olan bu adım için beklentiler gündeme geldi. Yapılan işbirliğiyle birlikte bu 15 yıllık plan içerisinde Türk havacılık endüstrisinin 20 milyar dolar katkıya sahip olacağı öngörülüyor.

Yapılan anlaşma çerçevesinde, Türkiye’de daha çok uçak motoru ve uçak parçaları üretimi yapılacağı duyuruldu. Anlaşma üzerine düzenlenen toplantıda Airbus ve Rolls-Royce üst yönetiminin yanı sıra bakanlar Ömer Bolat, Mehmet Fatih Kacır ve Abdulkadir Uraloğlu ile Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı ve Türk havacılık şirketlerinin temsilcileri ile İngiltere Başkonsolosu, Fransa ve İspanya'nın müsteşarları da bulundu.

aw193076-03.jpg

“TECRÜBEYİ YENİ TEKNOLOJİLER ÜRETMEK İÇİN KULLANABİLİRİZ”

15 yıllık bir plan doğrultusunda yapılan anlaşmanın gerçekleştiği törende konuşma yapan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, bu stratejik hamlenin küresel havacılık anlamında firmanın konumunu daha da sağlamlaştıracağını ifade etti.

Yerli uçak üretiminde yol kat edildiğini vurgulayan Bolat, Hürkuş, Hürjet, Kaan gibi yerli üretimlere dikkat çekerek, “Bu yapılan anlaşmayla bu tecrübeyi yeni teknolojiler üretmek için kullanabiliriz” açıklamasını yaptı.

Ayrıca THY’nin uçak sayısının, yapılan son anlaşmalarla 2023 yılında 440’a yükseldiğini söyleyen Bolat, bu rakamın 10 yıl sonra 800 uçağı aşacağını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

w1siziisijiwmtuvmdivmdcvmtcvndqvmdmvndkvvehzx0jhel9tzwzlcmxlcmlfchrhbf9fdhrpx3rfcmtfagf2yv95b2xsyxjfdv9hay5qcgcixv0-1648007946.jpg

Toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat da konuşmalarını yaparak anlaşmanın önemini vurguladı.

“SABIRSIZLANIYORUZ”

Rolls-Royce CEO’su Tufan Erbilgiç ise yapılan anlaşmadan duydukları heyecanı dile getirdi. Erbilgiç, “Türk Hava Yolları ve ortaklarımızla birlikte çalışarak Türk ekonomisine fayda sağlamak, ülkenin bu alanda kabiliyetlerini artırmak ve enerji geçişindeki rolünü genişletmek için sabırsızlanıyoruz. Şirketimiz adına, kıymetli Türk Hava Yolları ve Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin güçlenmesinden büyük bir heyecan duyuyorum.” İfadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.