TESK: Mesleki eğitimde staj süresi emekliliğe sayılmalı

TESK: Mesleki eğitimde staj süresi emekliliğe sayılmalı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT ile birlikte açığa çıkan staj mağdurları ile ilgili açıklama yaptı. Palandöken, "Ülkemizin önemli sorunlarından olan ara eleman açığını kapatmak için gençler mesleki eğitime yönlendirilmeli ve mesleki eğitim süresi emekliliğe sayılarak cazip hale getirilmeli." çağrısında bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı son dakika açıklamasında ara eleman temininde ciddi bir sıkıntı yaşandığını bildirdi. Söz konusu sıkıntı ile ara eleman bulunamadığı, ara eleman temininin karşılandığı mesleki eğitime gençlerin yönlendirilmesi ve mesleki eğitim süresinin emekliliğe sayılması gerektiği ifade edildi.

Deprem konutlarının zamanında teslim edilmesi için ara eleman yetiştirme çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, iki ayrı depremden sonra başlatılan kalıcı konutlarda çalışacak ara eleman bulunmadığını söyledi. Günümüzde usta bulmanın oldukça zorlaştığını söyleyen Palandöken, "Ülkemizin önemli sorunlarından olan ara eleman açığını kapatmak için gençler mesleki eğitime yönlendirilmeli ve mesleki eğitim süresi emekliliğe sayılarak cazip hale getirilmeli" ifadelerini kullandı.

Teknik okul sayısının arttırılması, teknik okullarda okuyan öğrenci sayısının arttırılması gerektiğini söyleyen Palandöken, "Sanayide, berber ve kuaförlerde, terzilerde, kasaplarda ve daha çok meslek kolunda ara elaman sıkıntısı ciddi boyutlarda. Şu anda ülkemizin en önemli meselesi olan deprem konutlarının yeniden tamamlanması için şantiyelerde çalıştıracak yeterli sayıda usta yok. Ülkede mühendis çok ancak demirci, sıvacı, kalıpçı, kaynakçı, operatör, elektrikçi bulunamamakta. Bu nedenle meslek teknik okullarının sayısı artırılmalı, hızlandırılmış programlarla meslek eğitimlerine öncelik verilmeli" ifadelerini kullandı.

"STAJ VE ÇIRAKLIK DÖNEMİ EMEKLİLİĞE SAYILMAZSA CİDDİ SIKINTI GİTMEZ"

Ekonomide çarkların dönmesi için mesleki eğitimlerin artması, meslek liselerindeki staj ve çıraklık eğitim döneminin emeklilik süresinden sayılması gerektiğini söyleyen Palandöken, "Ancak günümüzde, ne yazık ki meslek liselerinde yapılan staj ve işin öğrenildiği çıraklık eğitim dönemi emeklilikte geçerli olmuyor. Mesleki eğitim alan çırakların, sigorta başlangıcı çıraklık döneminden itibaren başlamalı, bu dönemdeki çalışmaları emekliliklerine yansıtılmalı. Ahilik kültürünün devam etmesi ve ekonominin ihtiyacı olan ara eleman eksiğinin kapatılması için mesleki eğitimi cazip hale getirmek şart" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.