Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Tesadüflerin tahta çıkardığı bir isim

Size bu gün ilginç bir isimden; Danimarka Prensi Carl'dan söz edeceğim. Daha sonra Norveç tahtına oturacak ve VII. Haakon adını alacak olan Prens Carl'ın hayatı bir hayli sürprizlerle doluydu.

Haakon, gelecekteki Danimarka kralı VIII. Frederick ve İsveç Prensesi Louise'nin oğlu olarak 3 Ağustos 1872 tarihinde Kopenhag'daki Charlottenlund Palace'ta doğdu. Kardeşleri; X. Christian ile Princess Ingeborg of Denmark'tı.

Aslında Prens Carl, Kopenhag'daki kraliyet ailesinde büyüdü ve 1889'dan 1893'e kadar Danimarka Kraliyet Deniz Akademisi'nde eğitim gördü. Bu akademiden ikinci olarak mezun oldu. Akademiden mezun olduktan sonra Danimarka Kraliyet Donanması'na Teğmen rütbesiyle katıldı. 1894'te Birinci Teğmen rütbesine terfi etti. 1905'e kadar Danimarka Kraliyet Donanması'nda hizmette kaldı. Prens Carl; 22 Temmuz 1896'da Buckingham Sarayı'nda kuzeni de olan Galler Prensesi Maud ile evlendi. Galli Maud, İngiliz kralı VII. Edward ve Danimarka Prensesi Alexandra'nın en küçük kızıydı. Carl ve Maud'un 2 Temmuz 1903'te 'Olav' adında bir erkek çocukları olacaktı. Prens Olav, daha sonra babasının yerine Norveç tahtına geçecekti. Carl'ın kaderi; Norveç'le birlikte yürüyordu. Bunu da anlamak için biraz da Norveç'in tarihine bakmak gerekir. Gelin biraz bunu inceleyelim:

1387'de Norveç, İsveç ve Danimarka Kalmar Birliği adını alan bir krallık kuruldu. Kalmar Birliği'nde üç devlet ve üç ülke birbirinden ayrı olduğu kabul edilmekle beraber tek bir şahıs bu birliğin kralı olarak tahta oturacaktı. 1523'te İsveç Kalmar Birliği'nden ayrıldı ve kendi hükümdarı İsveç'te hüküm sürmeye başladı. Fakat Danimarka hükümeti, baskın çıkarak Norveç'in bir Danimarka yarı-bağımsız eyaleti olduğunu ilan etti. Danimarka hükümdarının tek bir kral olarak, aynı zamanda da Norveç Kralı olduğu kabul edildi. 1450-1814 dönemindeki Norveç Kralları Oldenberg Hanedanı'ndan olup tek şahıs Kopenhag başkentinden hem Norveç Kralı ve hem de Danimarka Kralı olarak hükümdarlık yapıyordu. Bu tek kral için "mutlak monarşi" sistemi 1660'ta yapılan kanunla kabul edildi.

1814'te Norveç siyasi bağımsızlık kazandı. Danimarka ve Norveç Kralı olarak hüküm sürmüş olan VI. Frederick tahttan feragat etti yerine oğlu Christian Fredrick, iki ülkenin kralı olarak tahta çıktı. Fakat Norveç'teki politik merkezler, Norveç'in meşrutî monarşi sisteminin uygulamaya konulmasını istediler. İsveç Kralı da olan XII. Karl, yeni Norveç Kralı olarak kabul edildi. Böylece Norveç ve İsveç krallık birliği olurken, tek hükümdarlı devletler ayrı oluyordu.

Norveç için 1905'te yeni bir değişim daha olacaktı. Tek olarak Norveç Kralı ve İsveç Kralı olan II. Oskar 1905'te krallık tahtlarından feragat etmek zorunda kaldı. Böylece İsveç ile Norveç arasında bulunan krallık birliği de ortadan kalkıyordu.

Birliğin dağılmasından sonra, işte Prens Carl'ın şansı o andan itibaren dönüyordu. Kendisine Norveç tahtı teklif edildi. Kasım referandumundan sonra teklifi kabul etti ve Storting tarafından resmen Norveç Kralı seçildi. Eski İskandinav adı Haakon'u aldı ve VII. Haakon olarak tahta çıktı ve 1387'den beri ilk bağımsız Norveç hükümdarı oldu. Artık Norveç Krallığı'na Oldenberg Hanedanı'ndan ve VIII. Frederik'in küçük oğlu ve Prens Carl, bir referendum ile Norveç kralı olarak seçiliyor, abisinden önce VII. Haakon adı ile Norveç Krallık tahtına geçiyordu. Artık 1387'den beri ilk bağımsız Norveç hükümdarının ünvanı ile 22 Haziran 1906 tarihinde törenle tacını giyiyordu. İşte bundan sonra Carl'ın hayatı daha da ilginç olaylara gebeydi. Gelin filmlere konu olan VII. Haakon'un bu hayatını bir başka yazımda aktarayım.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları