Tembelliği yenmek için iki dakika yeterli

Tembelliği yenmek için iki dakika yeterli
Çağımızın en ciddi rahatsızlıklarından biri de erteleme hastalığı ve genel olarak tembellik hali... Bunun pek çok sebebi olabilir ancak bu durumu aşmanın da pek çok yolu var. Bunlardan biri de iki dakika kuralı. 

Tembelliği yenmek için iki dakika yeterli

Haber Global'den Metin Aktaşoğlu'nun hazırladığı habere göre; modern insanın en çok muzdarip olduğu rahatsızlıklardan biri muhtemelen erteleme hastalığı. Belki birçoğumuz böyle bir rahatsızlığın varlığından bile habersiz bir kısmımız ise bunu İngilizce'deki tabiriyle yani “procrastination” olarak biliyor. 

Peki nedir bu erteleme hastalığı? Çok basit bir örnekle açıklamakta fayda var:

Hiç, yapılacağı tarih 15 gün önce açıklanmış bir sınava bir gece önce çalıştınız mı? Ya da teslim günü bir ay sonra olarak belirlenmiş bir raporu önce çok ertelediğinizi düşünüp son hafta yazmaya oturup daha sonra Netflix, YouTube, Instagram yüzünden (!) onu da erteleyip son gece yazmak zorunda kaldınız mı?

AŞILAMAYACAK SORUNLAR DEĞİL

Erteleme hastalığının ya da tembelliğin üstesinden gelmek zor olabilir ancak bunlar aşılamayacak sorunlar da değil. Kullanımı çok kolay bir strateji var: İki dakika kuralı. Bu strateji hem ertelemeyi bırakmanıza hem de iyi alışkanlıklara bağlı kalmanıza yardımcı olmak için tasarlandı.

Kural basit: Yeni bir şeye başlamak asla iki dakikadan fazla sürmemeli! Bu strateji yazar ve üretkenlik danışmanı David Allen'dan esinlendi. Allen'ın iki dakika kuralı “İki dakikadan az sürüyorsa hemen yapın” şeklinde.

Bu kadar ulaşılır olmak bir sorun! Kalp kırmadan geç cevap nasıl verilir?Bu kadar ulaşılır olmak bir sorun! Kalp kırmadan geç cevap nasıl verilir?
Bu iki dakika kuralı biraz daha farklı. Genel olarak herhangi bir alışkanlığın iki dakikalık bir versiyona indirgenebildiğini göreceksiniz:

Kendinize söylediğiniz “Her gece yatmadan önce kitap oku” tavsiyesi “Her gece yatmadan önce iki sayfa kitap oku” olarak indirgenebilir. “30 dakika yoga yap” pekala “Yoga matını ser”, “Ders çalış” yerine “Notları aç...”, “Tüm çamaşırları katlayıp kaldır” yerine “Bir çift çorap katla...”

BAŞLAMAK İÇİN...
Bunlar ilk bakışta göze garip gelebilir. Yeni bir alışkanlık bir meydan okuma gibi hissettirmemeli. Takip eden eylemler zor olsa da ilk iki dakika kolay olmalı. Başlamak için mümkün olduğunda kolay bir şey yapmak sizi daha üretken bir yola götürecek.

Herkes her sabah bir dakika meditasyon yapabilir, yatmadan önce iki sayfa kitap okuyabilir ya da bir çift çorap katlayabilir. İki dakika kuralı etkilidir çünkü bir kez doğru şeyi yapmaya başladığınızda devam etmek çok daha kolay hale gelir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.