Tapu devir işlemlerinde yeni dönem 'Ev alacak veya satacak kişileri yakından ilgilendiriyor'

Tapu devir işlemlerinde yeni dönem 'Ev alacak veya satacak kişileri yakından ilgilendiriyor'
Tapu devri esnasında yaşanabilecek dolandırıcılık olaylarına karşın yeni bir uygulama gündeme geldi.

Evini satmak isteyen veya birikimini kullanarak yeni bir ev almak isteyen vatandaşların aklında oluşan bazı soru işaretleri gideriliyor. Vatandaşlar parayı ödedikten sonra tapuyu alamamaktan veya tapu devri sonrası parasının hesabına geçmemesinden endişe duyuyor. Son günlerde tapu devri sırasında yaşanan dolandırıcılık olaylarının akıllarda yarattığı olumsuz soruların cevabı devlet güvencesiyle veriliyor.

ev-244657.webp

TAPU DEVİR İŞLEMLERİNDE DOLANDIRICILIĞA KARŞI YENİ DÖNEM

Devlet güvencesiyle tapuyu veya parayı almak mümkün olacak. Konut alım-satımlarında ‘Tapu Güvenilir Hesap’ kullananların paraları güvence altına alınacak. Paranın ve tapunun el değiştirdiği esnada yaşanabilecek her türlü olumsuzluk ortadan kaldırılacak.

Tapu Güvenilir Hesap uygulaması ile gayrimenkulün mülkiyet hakkı ile devir bedeli olan para eş zamanlı olarak el değiştirecek.

evalimsatim.webp

TAPU GÜVENİLİR HESAP HANGİ BANKALARDA VAR?

Bu hesap Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Takasbank ile kamu bankaları Ziraat, Vakıf ve Halkbank'ta yer alıyor.

GÜVENİLİR PARA TRANSFERİ NASIL YAPILIR?

Takasbank kullanarak para transferi gerçekleştirmek isteyen kişilerin öncelikle Tapu Müdürlüğü'ne başvuru yapmaları gerekiyor. Alıcı ve satıcı olarak müracaat gerçekleştirildikten sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bir e-tahsilat numarası veriliyor.

Alıcı ve satıcı taraflar sonrasında Tapu Takas web sitesi, mobil uygulama ve e-Devlet olmak üzere üç farklı kanaldan Takasbank aracılığıyla işlem gerçekleştirebiliyor.

ev2.webp

E-Devlet üzerinden giriş yapılarak Takasbank TapuTakas (Gayrimenkul alım satım bedelinin Takasbank aracılığıyla ödenmesi) işlem bölümünden “Yeni Kayıt Girişi” seçeneğine tıklanması, alıcı ve satıcı kayıt girişlerinin yapılması gerekiyor. Bankadan alınan hesap numarasına parayı gönderen kişinin gönderdiği para askıda tutuluyor, tapunun devri gerçekleştikten sonra satıcının hesabına geçiyor. Alıcı ve satıcı vatandaşlara süreç boyunca bilgilendirme amaçlı SMS gönderiliyor.

KAMU BANKALARINDAN DA YAPILIYOR

Kamu bankalarında işlem yapmak isteyen konut alıcı ve satıcıları, yine öncelikle Tapu Müdürlüğüne başvuru yapıyor. Ardından, buradan gelen e-tahsilat numarasıyla en yakın kamu bankası şubesine giderek vadesiz mevduat hesabı açtırması veya var olan vadesiz mevduat hesabını kullanmak üzere şubeye e-tahsilat numarasını bildirmesi gerekiyor.

p5645.jpg

Bu süreçte evi satan kişinin bilgileri sisteme işleniyor, alıcı tarafın onaylaması üzerine uygulama başlatılıyor ve transfer bedeli banka güvencesi altına alınıyor.

Tapu devri gerçekleşmezse, evi devralacak kişi bankaya müracaat edebiliyor. Böylece para kendisine yatıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.