Tam tamına 2 bin 800 yıllık! Hitit Krallığı'nın baş tanrıçasına ait: Görenler şaşırıp kalıyor

Tam tamına 2 bin 800 yıllık! Hitit Krallığı'nın baş tanrıçasına ait: Görenler şaşırıp kalıyor
Malatya'ya Hitit Krallığı'nın baş tanrıçasına ait olduğu düşünülen kabartmalar bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve 65 milyon yıllık bir jeolojik oluşum sonucu ortaya çıktığı belirtilen doğa harikası Levent Vadisi jeolojik özelliklerinin yanı sıra kültürel varlıklarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunluğundaki vadide, bölgede varlık sürdürmüş olan Hitit medeniyetin de izleri bulunuyor. Vadide bulunan Hititlerin baş tanrıçası olan "Arinna'nın güneş tanrıçası"na ait olduğu düşünülen, kaya kabartmasını görenler ise şaşırıyor.

“BÖLGE JEOLOJİK ÖZELLİĞİ KADAR KÜLTÜREL REZERVİYLE DE OLAĞAN ÜSTÜ ÖZELLİKLER GÖSTEREN BİR VADİ”

Levent vadisinin bir dünya mirası olduğuna dikkat çeken İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Levent İskenderoğlu, “Burası jeolojik özellikleriyle öne çıktığı kadarıyla aynı zamanda kültürel rezerviyle de olağan üstü özellikler gösteren bir vadi.

aw073307-01.jpgBirçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Önünde bulunduğumuz kaya kabartması M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen Hitit dönemine ait bir tanrıça figürü.

aw073307-03.jpgBurası aynı zamanda tescilli bir sit alanı. Figürü yakından incelediğinizde basık takkesi, lüle saçları, ince uzun sakalsız yüzü, kemerli burnu ve patlak gözleriyle tasvir edilmiş bu haliyle, Hitit Krallığının baş tanrıçası olan güneş tanrıçasının bir temsili olduğunu düşündürüyor.

aw073307-04.jpgÜzerinde ki doğal boyaların zaman içerisinde aşındığı figüründe ayrıntılarında aşındığı görülmekte. Yaklaşık 2 bin 800 yaşında olan bu figürün bir zamanlar çok ayrıntılı ve renkli bir yapıda olduğunu tahmin etmek çok zor değil.

aw073307-05.jpgŞunu söylemek mümkün Levent Vadisi’nde yaşayan insanların günümüzden 2 bin 800 yıl önce bile kendilerine özgü bir biçim, renk anlayışlarıyla sanatta oldukça ileri bir medeniyete ev sahipliği yapıyordu. Tarih boyunca inançlarıyla birlikte var olan medeniyetler burada da sanat yoluyla inançlarının izlerini bırakmışlar. Bu Güneş tanrıçası figürü Anadolu’daki ünik örneklerden birisi” diye konuştu

aw073307-02.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.