Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Çelen

Durmuş Çelen

EKOPOLİTİK

Süleyman Demirel'i saygıyla anıyoruz

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, vefatının 7. yıl dönümünde dün düzenlenen devlet töreniyle Isparta''nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy Çalçatepe anıt mezarlığında anıldı. İki yıldır pandemi nedeniyle kısıtlı katılımla yapılan anma törenine bu yıl çok sayıda katılım oldu. Törene Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Isparta Valisi Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mustafa Kahraman, AK Parti Isparta milletvekilleri Recep Özel, Mehmet Uğur Gökgöz,  CHP Milletvekili İlhan Kesici, İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, eski bakanlar Yaşar Topçu, Esat Kıratlıoğlu, Hamdi Üçpınarlar, Demirel ailesi ve çok sayıda bürokrat, siyasetçi ve vatandaş katıldı.

9. Cumhurbaskanımız Süleyman Demirel özel bir sohbeti sırasında bizlere dönerek eğer siyaseti düşünüyorsanız ve devlet memuruysanız 15 yıldan fazla memuriyet yapmayın siyasette başarılı olamazsınız, diye nasihatte bulunmuştu.

Zatıalileri bizim üstadımızdı çok şeyi ondan öğrendik.

O profesörleri ve devletten gelen bürokrat vekilleri veya siyasetcileri el üstünde tutardı, teşkilatın üstünde tutmazdı.

Merhum Cumhurbaşkanımız Demirel, Devletin ve milletin bekası için biraraya gelmesi gerekenlerle yan yana gelirdi.

O zaman Cumhurbaskanıydı ve yan yana geldiğinde gazeteci soruyor; "Dün Sayın Ecevit''i tabiri caizse siyaseten yerden yere vuruyordunuz şimdilerde ise hep birliktesiniz. Bu nasıl oluyor?"

Merhum Demirel''in buna cevabı tam devlet adamlarına yakışır tarzdadır: "Dünkü güneşle bugünkü çamaşırlar kurumaz. O dünde kaldı. Siyasette ebedi dostluk ve ebedi küslük olmaz.

Yanılmıyorsam ODTÜ''lü öğrenciler bir konuyu protesto için yürümek isterler İç İşleri Bakanı konuyu o zaman başbakan olan Demirel''e iletir, merhum kamuya ve millete zararlı, şiddete dayalı eylem yapmadan bırakınız, yürüsünler der. Ve tarihe geçen meşhur sözünü söyler:"Yollar yürümekle aşınmaz."

Sonra o sözü çarpıtıldıı sözün aslı budur. Öğrencilerin zarar görmesini istemezdi.

Gençleri çok severdi. Bizlere talimatları hep şu olmuştur: "Devlete ve millete sakın karşı duruş sergilemeyin beğenmediğiniz siyasi iktidarı sandıkta devirin, sandıkla gelen sandıkla gitmelidir."

Merhum Demirel parti genel baskanı iken disiplin suçları hariç, hiçbir partiliyi muhalefeti nedeniyle görevden asla almazdı.

Kongrelerde kazanın gelin derdi, torpil yapmazdı.

Merhum Demirel dava insanıydı ekibini hep taşırdı.

Değerli devlet büyüğü, Hüsamettin Cindoruk, merhum İsmet agbi, merhum Ekrem Ceyhun, Necmettin Cevheri, Merhum Necdet Seçkinöz, Maliye Bakanı Merhum Yılmaz Ergenekon, Cemil Erhan, Hamdi Üçpınarlar,Yaşar Topçu bunlardan, birkaçıydı. İstanbul''un değişmez il başkanı Orhan Keçeli, Cavit Çağlar, Mehmet Ali Yılmaz Gökberk Ergenekon da o zamanın yasaklar sonrası genç ekibiydi.

Merhum Demirel Millet için Devletçiydi. Biz devleti onda tanıdık.

Bürokrasinin statükosundan, rahatsızdı.

Askerî vesayetten en çok zarar gören kendisi ve partisi olmasına karşın hiçbir zaman devlete küsmedi, aleyhine çalışmadı.

6 kez önü kesildi o direndi 7. kez bir bilen olarak gelmeyi başardı.

Ruslardan komple bir kuruş ödemeden İskenderun Demir Çelik fabrikasını İskenderun limanına kurdurdu hemen akabinde muhtıra ve  tüm yasaklar böyle geldi.

Malum kanlı 1 Mayıs''ı onun üzerine atmaya çalıştılarn ama merhum Demirel istihbaratın da yardımıyla bu tertibi dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Namık  Kemal Ersun Paşanın talimatıyla kimliği devlette belirli kişilere verdiği emirle düzenlediğinin anlaşılması üzerine Namık Kemal Ersun Paşa ile 200 general ve subay ordudan ihraç edildi.

O zaman Ege Ordu Komutanı olan Orggeneral Kenan Evren''in önü açıldı 4 yıl sonra başka bahaneyle malum 12 Eylül darbesini yaşadık.

Çok çekti çok.

Kolay mı idam edilmiş başvekilin koltuğuna oturup 6 kez gidip 7 kez gelmek... Zor dostum zor.

Emperyal hep vardı, hep var olacak.

Mühim olan yıkılmadan diklenmeden dimdik ayakta kalmak.

Geçen aylarda Akdeniz''deydim çalışmalarım için. O Seyhan, Ceyhan barajları ve gölleri dillere destan...

Keban keza öyle.

Kim bir taş üstüne bir taş koymuşsa saygı ve takdirle alkışlıyoruz.

Halka güvenmezseniz asla halktan güvenoyu alamazsınız. Oyla gelen oyla gitmeli, oyla halkla gelmeli.

Beyefendinin yanından hiç ayrılmayan adeta özdeşleşen onun kızı şu an Isparta İYİ Parti Milletvekili Aylin Önder Cesur onun hatıralarını yaşatıyor.

Ve Süleyman Demirel için vefatının 7''nci yılı olan dün 17 Haziran''da Isparta''da Hamdi Üçpınarlar ve Dr. Aylin Cesur''un organizasyonuyla mezarı başında anma töreni düzenlendi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları