Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Çelen

Durmuş Çelen

EKOPOLİTİK

Stratejik belirsizlik!

Yükselen İYİ Parti merkezinde Hükümetin iktidar stratejileri...

 İYİ Parti lideri Meral Akşener, dediğimiz gibi seçim süreci uzadıkça merkez sağın yeni patronu olacaktır.

"Stratejik belirsizlik" uzadıkça İYİ Parti daha da yükseliyor.

Kuruluşundan bu yana her aşamasını tecrübemize ve bilgimize dayalı yazdık yanılmadık. Hayal görüyorsun diyen çok oldu.

Şimdi İYİ Parti''ye iftira atanlar el pençe divan duruyorlar.

Bunların hepsi panel konusu yazmakla bitmez o kadar strateji var ki ne yer yeterli ne de zaman. Vizyon 360 derece görebilmektir bu devirde sadece önünü görmek yetmez. Çok şey ister her şeyden önce bilgiye dayalı tecrübe ister.

Kanaatimiz odur ki İYİ Parti kilit partidir.

Bizim hesaplamamız Kasım''a kadar iktidar toplumu rahatlatacak önlemler alarak er ken seçime giderse İYİ Parti''nin oyu %24 eğer yapıcı tedbirler alıp süresinde seçime gidilirse Ocak''ta %32 İYİ Parti''nin oy oranı olacaktır.

Neye dayanarak söyledik yılların siyasi tecrübesi, artı bilgi artı, halkın içindeyiz ve olağanüstü gayretle ülke menfaatine çalışıyoruz artı uluslararası ilişkiler bilgimizi, okuyarak ve stratejistyenleri dinleyerek oldukça geliştirdik 50 tane danışmana gerek yok.

Bizim düşünce kuruluşumuzda vizyon oluşuyor çok şükür.

Ekonomi sıkıntılı ve halkın büyük kesimi zorda bu net düzeltmek için iktidar pansuman tedavisi uygulasa da önlemler alınsa da ancak yeterli değildir.

Yalnız şunu hiç unutmayınız bu ülkede tabiri caizse havucun timingini yani zamanlamasını iyi ayarlayacaksın, iktidar bunu tabiri caizse iyi işliyor.

%70 sağ, %30 sol bandında AKP ve İYİ Parti öndeki partiler.

İYİ Parti emin adımlarla projelerle ve nitelikli kadrosu ile oldukça iyi gidiyor.

Ancak şu da bir gerçek Dodurga seçimlerinde görüldü evet seçmen sayısı 1411,%87,02 ile AKP adayı kazandı oradaydım durumu gördüm arkadaşlara tahminimizi söyledik 8 meclis üyesinin tamamını alır oy yüzdesi de %80 ve üstü olur dedik onların genel kanaati mümkün değil seçimi alır ama meclisteki sandalye sayısı düşer yönündeydi.

Kendimi övmek için yazmadım seçime giren her parti bir umuttur yaşamak, iyi sonuç için mücadele eder.

DSP sıfır çekti mesela.

Şimdi seçmen sayısı az olan yerlerde iktidar avantajlıdır gücünü kullanır bu tüm Türkiye''nin ölçüsü değildir.

Ancak İktidarın %70 bandında hızla azalan oyu yavaşladı. Hızlı düşüş şu an kontrolde, yarın belirsiz.

Ekonomideki önlemler, asgari ücrete zam, birtakım aflar ve yüzde yüz beklentilerin olumlu söylevleri AKP''nin hızlı oy düşüşünü yavaşlattı.

AKP seçime yakın tüm vaatleri yerine getirirse yani aflar, asgari ücrete yeniden zam, emekli ücretine zam vb.. Sosyal haklar ve bir çok stratejik iyileştirmeleri sağlarsa, dış politikada başarı sağlarsa, yeni teknolojileri açıklarsa, gelecek vizyonunu gerçekçi ortaya koyabilirse oyunu %30''un üstüne çıkarma hatta %35''i yakalama arzusunda %35-%40''lar "Belirsizlik Strateji" ile ancak açıklanabilir.

Erken seçim sonbaharda olmazsa AKP''nin seçim stratejisi Ocak''ta başlar iktidar ekonomideki pansuman tedavilerini zamanında uyguluyor kaosa müsaade etmiyor.

Temmuz ayında resmî olmasa da devalüasyon oldu. Para basıldığı görülüyor aynı zamanda Sudi Arabistan''dan sıcak para girişi olduğu söyleniyor.

Tabii bunların munzam karşılığı belirsiz. Seçime yönelik hamleler bu kaynaktan sağlanıyor.

Normal şartlarda Millet İttifakı''nın oyu kendi CB''nını seçmeye yeterli oya sahip, sonbaharda da 2023''te de.

İktidarın hesabı halkta karşılık görürse TBMM''deki sandalye çoğunluğunu hatırı sayılır ölçüde yakalar aksi takdirde meclis çoğunluğunda birinci parti de olsa etkin gücü kırılacak bir cazibesi kalmayacaktır.

İYİ Parti''nin yükselişi Millet İttifakı''nda öncü rol oynamaktadır. CHP''nin oyu en olumsuz şartlarda dahi %28''in altına düşmeyecektir.

Görülüyor ki CHP sağ liberallerden istediği oyu alamıyor o alanı İYİ Parti oldukça doldurdu ve iktidarın esaslı rakibi oldu.

AKP''nin rakibi İYİ Parti''dir o nedenle hesaplarını ve ve toplum mühendisliği stratejisini iki aşamalı planlayacağı kanaatini taşıyoruz.

Birincisi CHP''ye HDP üzerinden toplum algısını "beka milliyetçiliğine" dönüştürme arzusu buradan iktidarın muradı oyunu artırarak meclisteki sandalye sayısını hatırı sayılır yere getirmek. Bu durumda CB''nı kaybetmiş oluyor. Ancak olası parlamenter rejime geçişte birinci parti olarak meclise girmek.

Bu durumda İYİ Parti''ye ihtiyacı var işte parlamenter rejim konuşulmaya başladı mı ülkedeki beka sorunu varsa veya o günlerde ülkenin güvenliği ile ilgili durum hasıl olursa ancak o zaman İYİ Parti duruşunu o günün gerçekliğine göre değerlendirecektir.

İkincisi, iktidar nezdinde iyileştirici stratejilerle kendini gösterir, dış politikada kritik kararlar vererek kendi oyunu korur. O sırada "fors majör" bir durum oluşursa "Kontrollü Kaos Stratejisi" oluşabilir mi? Ümit Özdağ sürekli bu duruma dikkat çekiyor düşündürücü bir muamma.

Terörün ve göç sorununun kontrolden çıkması, iç politikanın da söylevler ile bunu körüklemesi, kaotik bir duruma sebebiyet verebilir mi? Bilemiyoruz, bu olası duruma "stratejik belirsizlik" diyebiliriz.

Temennimiz demokratik adil bir seçim ortamının oluşması ve güzel günler görmek.

Gördüğümüz şu ki her türlü kaotik durumda iktidar devleti temsil ettiği için devlet devreye girecektir.

20 yıllık iktidarın yönettiği devlet ve devlet güçleri politik çekişmelere bakmaz kontrol iktidara geçer. Seçim atmosferi oluşuncaya kadar iktidar devam eder.

Bu senaryolar "bilinmezlik teorileri" fors majör durumda geçerli olan teoriler geçmişte gördük örneklerini gördük, olmasını asla arzu etmediğimiz durumlar bunlar.

Strateji de birinci kural en güçlü risk ve en zayıf risk hesaplanır ve sonuç baştan düşünülür, rastgele olmaz. Belirsizlik rastgele demek değildir.

Belirsizlik şartların algoritması yani bir çok strateji gelişebilir. İşte bu gelişmeler hangi seçenekte nasıl gelişecek ve stratejiye dönüşecek. Onun için "Stratejik Belirsizlik" dedik.

Ekonomik krizin yüksek tansiyon yaptığı bu günlerde Millet İttifakı''nın seçim sorunu gözükmüyor CB''nı kazanmasında önü gayet açık, "Stratejik Belirsizlik" teorileri incelenmeli ve geliştirilmelidir.

Bu stratejide etkin dış devletlerin ve dış politikanın önemi ve iç siyaseti etkileme gücü de hesaba katılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları