Starlink'e rakip geldi! Amazon ilk adımı attı

Starlink'e rakip geldi! Amazon ilk adımı attı
Starlink’in rakibi Amazon oldu. Amazon uydu tabanlı internet projesinde ilk uydusunu başarı ile fırlattı.

Atlas V roketi Kuiper Projesi'nin ilk iki prototip uydusunu alçak Dünya yörüngesine taşıdı. Amazon, Kuiper Projesi ile Starlink’e rakip olacak.

amazonuydu.webp

United Launch Alliance veya kısaca ULA, Amazon'un ilk uydu fırlatmasının başarılı olduğunu duyurdu. Havacılık ve uzay üreticisinin Atlas V roketi, geçtiğimiz gece ilk iki Project Kuiper uydusunu alçak Dünya yörüngesine taşıdı. Protoflight adı verilen görev, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan TSİ 21:06’da havalandı.

AMAZON, STARLİNK REKABETİNE HIZLI GİRDİ

Donanım habere göre Amazon bir süredir Starlink benzeri internet uydusu girişimi olan Project Kuiper/Kuiper Projesi üzerinde çalışıyordu. Şirket Protoflight olarak adlandırılan görev ile çok önemli veriler toplamayı planlıyor. Amazon zaten laboratuar ortamlarında testler yapmıştı ancak şimdi iki prototip uydunun yörüngeye çıkartılmasıyla veri alışverişi ve diğer testler gerçek dünya koşullarında icra edilecek. Bu aynı zamanda uydu işleme, fırlatma ve görev operasyonlarının da bir testi. Amazon, ilgili hedeflere ulaştığında her iki uyduyu da yörüngeden çıkaracak ve uydular atmosferde imha olacak.

20024'TE TAM UYDU GELİYOR

Amazon, Kuiper Projesi'nin amacının dünya genelinde hizmet almayan ve yetersiz hizmet alan topluluklara hızlı ve uygun fiyatlı geniş bant sunmak olduğunu söylüyor. FCC onayını aldıktan sonra firma, önümüzdeki altı yıl içinde 3.200'den fazla uydu konuşlandırmayı planlıyor ve KuiperSat-1 ile KuiperSat-2 prototipleri bu hedefte atılmış ilk adımlar. Amazon, 2024 yılının ilk yarısında ilk tam uydularını fırlatmayı ve yılın ikinci yarısında ise müşterilerle beta testlerine başlamayı hedefliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.