Sonbaharın önemli sağlık besinleri

Eylül ayının sonuna yaklaşırken soğuk havaların kendini anımsattığını görüyoruz. Havaların yavaş yavaş soğumasıyla birlikte mevsim geçişinin etkileriyle yorgunluk ve halsizlik birçok insanı etkilerken, vücut direncini yüksek tutmak önem taşıyor. Hastalıklara kolayca davetiye çıkaran sonbaharda bağışıklığı güçlendirmek için sofralardan eksik etmemeniz gereken bazı besinler bulunuyor.

*

 Beslenme uzmanlarına göre, bunların başında balık geliyor. Balık bir protein kaynağı olarak içerisindeki vitaminler bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor. Omega 3 bakımından zengin olması dolayısıyla kalbi koruyor, kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Haftada iki üç gün balık yemek tavsiye ediliyor. Balık yiyen çocukların öğrenme kabiliyetlerinin balık yemeyenlere göre arttığı, ayrıca balığın kemikleri güçlendirdiği ifade ediliyor. Doğada kendiliğinden yetişen mantar da et yemeklerinin yanında tüketilebilir bir ürün. Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olurken tok tutucu özelliğiyle diyet yapanların rahatça yiyebileceği bir yiyecek. Ayrıca D vitamini içeriyor. Mantarın ayrıca vücutta enfeksiyon meydana gelmesinin engellenmesine yardımcı olduğu belirtiliyor. Mantarın içeriğinde bulunan D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon etkilerine karşı oldukça güvenilir bir koruma sağlar.

Uzmanlar, mevsim geçişlerinde sebze ve meyveler ne kadar çeşitlenirse vücuda giren vitamin ve mineral çeşitliliğinin de o denli arttığını belirtiyor. Ispanak kalsiyum, magnezyum, selenyum, E vitamini ve C vitamini içeriği sayesinde hastalıklardan koruyor. Bilindiği gibi pırasa soğan sarımsak ailesinden. A, C, K vitaminleri, selenyum, demir ve potasyum mineralleri içeren bir sebze olması sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, prostat, mide, kolon kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Meyvelerden elma bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu nedenle günde bir elma tüketmek yararlı olarak öneriliyor. Fındık, ceviz, badem gibi yiyecekler de günde bir avuç tüketildiğinde hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Beslenme uzmanları, bu kuru yemişlerin ayrıca hafızayı güçlendirdiğini belirtiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları