Sonbahar yiyecekleri

Mevsimlerin kendine göre meyve ve sebze çeşitleri vardır. Şimdi ise Sonbahar aylarındayız. Sonbahar meyveleri arasında birçok üzüm çeşidi ile birlikte incir, kızılcık, hünnap, böğürtlen, mürdüm eriği, kuşburnu, elma, nar, armut, mandalina, portakal, muz, ayva, kivi, greyfurt ve muşmula sayılabilir. Sebzeler arasında ise kereviz, yer elması, beyaz lahana ve pırasa var. Balık ise sofraların tartışmasız lideridir.

Bugün size kızılcık, greyfurt ve ayvanın yararlarından bahsedeceğim.

Bilindiği gibi kızılcığın antioksidan kapasitesi yüksektir. Kızılcık suyunun faydaları son derece fazladır. Uzmanlara göre, kızılcık suyu vitamin C, K, B6 ve E yönünden zengindir, kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum barındırmaktadır. Kızılcık suyunun düzenli içilmesi tümörlerin hızlı büyümesini engeller.

 

Greyfurt ise bir narenciye meyvesidir. Tatlı ve biraz ekşi tadı vardır. Antioksidan ve lif bakımından zengindir. Kilo verme, kalp hastalıkları riskinde azalma dahil birçok yararı olduğu sağlıkçılar tarafından belirtilmektedir. İştahı keser. Uzmanlara göre, greyfurt hem kemikleri hem de dişleri güçlü tutmaya yardımcı olan makul miktarda kalsiyum ve fosfor içerir.

 

Ayva ise reçel, tatlı ve meyve suyu olarak değerlendirilir. Gülgiller familyasındandır. Yurdumuz, ayva meyvesi bakımından zengindir. Sağlık açısından önemli bir meyvedir. A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla bilinmektedir. Kanser riskini azaltır. Cilt sağlığı için birebirdir. Ayva aynı zamanda, kötü kolesterol ve stresten korur. Öksürüğe ve eklem ağrılarına iyi gelir. Bağışıklığı güçlendirir. Uzmanlar ayrıca, yüz gram ayvada günlük ihtiyacın yüzde 25'ini karşılayacak kadar C vitamini bulunur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları