Sonbahar hastalıkları

Sonbahar aylarında, soğuk algınlığı, nezle, grip, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı,  sinüzit gibi birçok hastalık ortaya çıkar. Dikkat edilmezse insanı hastanelik yapar. Biz bugün sinüzit ile bademcik iltihabı nedir, korunmak için neler yapılmalıdır? Uzmanların görüşüne göre bu konuda bilgimizi tazeleyeceğiz.

Boğazın her iki tarafında bulunan bademcik, bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı ilk 'savunma' hattı diye tanıtılır. Bademcik hastalığı, bademcik iltihabına toplumumuzda sıkça rastlanır. Kış aylarında ise çocuklarda daha çok görülür. Sağlık kuruluşlarına gidildiğinde anne ve babalarının tedavi için getirdiği çok sayıda çocuk dikkatimizi çeker. Hastalık yüksek ateşle başlar, kusma, baş ağrısı ve halsizlik ardından gelir. Boğaz ağrısı, ateş, kızarmış bademcikler belirtileri arasındadır. Uzmanlara göre, bu tür durumla karşılaşıldığında kendimizi daha iyi hissetmek için dinlenmek ilk sırada gelir. Sonra ılık veya çok soğuk sıvılar içilebilir. Dondurma, elma püresi, muz gibi yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir. Muzu balla birlikte yemek daha yararlı olur. Ilık tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.

Uzmanlara göre, soğuk algınlığına bağlı gelişen iltihaplar evde istirahat ve ilaç tedavisiyle  kolayca atlatılabilir. Ancak iltihaplanma kronikleşirse doktora başvurulmalıdır. Tedavisinde antibiyotiğe gerek görülmez. Çünkü, bademcik iltihabı bir virüsten kaynaklanıyorsa, antibiyotikler bir işe yaramaz. Doktorun vereceği ilaçları kullanmak lazımdır. İltihabın neden oluştuğunun belirlenmesi için doktor test yaptırabilir. Gerekli görülürse bademcikler ameliyatla alınabilir. Ameliyat son seçenektir. Bademcik hastalıkları arasında bademcik taşları ve bademcik kanseri bulunur. İlkinde tedavi evde yapılabilir ama bademcik kanserinde radyoterapi, kemoterapi ya da cerrahi müdahale gerekebilir.

Sonbahar aylarında çevremizdeki birçok insandan "Hastayım, bende sinüzit var" dediklerini duyarız. Peki nedir sinüzit?

Uzmanlara göre, sinüzit, yüz kemikleri içerisinde bulunan ve burun delikleri aracılığıyla açılan boşlukların iltihabıdır. Belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, öksürük,

görülür. Tedavisi buruna bağlanan deliklerin açılması, sinüslerin havalanması ve iltihabın tedavisiyle gerçekleşir. İlaç tedavisi en iyi yöntemdir. Doktora gidilmelidir. İlaç ile düzelebilecek bir hastaya doktor zaten ameliyat uygulamaz.

Kendinize iyi bakın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları