Sonbahar hastalıkları

Alerjiye bağlı ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen rahatsızlıktır. Burun akıntısı, burun ucunda kaşıntı, gözlerde yaşarma, kuru öksürük, nefes darlığı, hapşırık gibi şikayetler belirtileridir.

Uzmanlara göre, soğuk algınlığı şüphesiyle de yaklaşılsa, soğuk algınlığının aksine saman nezlesine bir virüs sebebiyet vermez. Saman nezlesi, polen, toz akarları, kedi-köpek tüyleri gibi alerjenlere karşı vücudun gösterdiği alerjik tepkilerden kaynaklanır. Havadaki duman, parfüm kokusu, araba egzozu gibi şeylere karşı alerji oluşabilir. Saman nezlesi iş hayatını etkileyebilir. Bazen tüm vücutta, bazen vücudun sadece bir bölümünde görülebilir. Bir kronik hastalık olarak astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran bir hastalıktır. Sonbahar hastalıklarından bir diğeri nezledir. Hafif bir burun akıntısıyla başlar, ateş yüksekliği ve hafif öksürük olabilir. Birçok virüs damlacık enfeksiyonuyla nezleye neden olabilir. Uzmanlar bu konuda yatak istirahati ve bol sıvı alımını tavsiye ediyor. Toplumda nezle, genelde griple karıştırılmaktadır. Ancak gripte ateş daha yüksek, kırgınlık, kas ağrısı, halsizlik daha belirgin oluyor. Grip, mutlak yatak istirahati gerektirecek kadar hastayı düşürebiliyor.

Sonbahar aylarında rastlanılan bir diğer hastalık ise menenjittir. Tehlikeli bir hastalık olarak gösterilmektedir. Genelde damlacık enfeksiyonuyla bulaşan mikroorganizmalar; yeterli tedavi edilemediklerinde beyin zarı iltihabı olan menenjite yol açabiliyor. Verem menenjiti gibi birkaç istisnai durum dışında, genelde sakatlık bırakmadan geçiyor. Ayrıca sinüzit, bademcik, orta kulak iltihabı da bu mevsimde görülen hastalıklardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları