Sonar İstanbul etkinliği başladı

Sonar İstanbul etkinliği başladı
Festival ilk gününde 5 bin müzikseveri ağırladı-

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM) organizasyonu ve Charm Music iş birliğiyle düzenlenen "Sonar Istanbul" etkinliğini ilk gün 5 bin müziksever takip etti.

Müzik, yaratıcılık ve teknolojiyi buluşturan etkinliğe ilişkin açıklamada bulunan Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, Sonar Festivali'nin Barcelona kökenli bir İspanyol festivali olduğunu belirterek, "İlk kez 1995'te yapılıyor. O yıl yapıldıktan sonra farklı ülkelere de taşınmaya başlıyor. Sonar sadece bir müzik festivali değil. Müzik, yaratıcılık ve teknoloji festivali. Bugüne kadar 27 ülkede, 53 kez düzenlendi." dedi.

Abbas, Sonar'ın farklı ülkelerde de yapıldığını ancak en büyüğünün Barcelona'daki ana merkezde gerçekleştiğini dile getirerek, "Her sene haziran ayında yapılan, ortalama 80-100 bin kişinin katıldığı, gündüz daha çok panel, atölye çalışması ve açık hava etkinliklerinin olduğu bir etkinlik iken, akşam 21.00'den sabaha kadar da şehrin havaalanına yakın bir bölgede hangarlarda parti modunda gerçekleştirilen bir etkinlik. Gittiği bütün ülkelerde muhakkak yerel sanatçılarla bir şeyler yaratmaya da hedeflenen bir festival Sonar. İlk kez Türkiye'de gerçekleşecek." diye konuştu.

Sonar'ın bu yıl farklı tarihlerde 7 ülkede düzenlendiğini kaydeden Abbas, dünyadaki festivaller arasında çok önemli bir yer tuttuğuna vurgu yaptı.

Murat Abbas, Barselona'daki merkezin, festivalin başka ülkede yapılması konusunda çok titiz olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Herhangi bir ülkede bu festivalin yapılabilmesi için çok belli başlı bazı imkanları taşıyor olmanız gerekiyor. Teknik altyapı, pazarlama gücü, o ülkedeki bilgi düzeyi, deneyim ve geçmişte yaptığınız etkinliklere bakılıyor. Buradaki ekip de aslında Zorlu PSM'ye bir kısmı sonradan gelen ekip, aslında İstanbul ve Türkiye'de çok önemli festivallere imza atmış bir ekip. Ben de o ekibin bir parçasıydım. Bu vesileyle, festivali buraya getirebilmek için yapmış olduğumuz görüşmelerde avantaj sağladı. Çok da kolay olmadı."

- "Festival programını zengin tutmaya çalıştık"

İki gün sürecek etkinlikte yaklaşık 18 yabancı ve 18 yerli sanatçının sahne alacağını belirten Abbas, "Çok güçlü bir program var. Ağırlıklı olarak elektronik müzik ama Roisin Murphy gibi pop müzik dünyasının çok önemli isimlerini de ağırlıyoruz" diye konuştu.

Abbas, deneysel müzik, pop ve elektronik müziğin yanı sıra DJ'ler, gruplar, prodüktörlerin de festivalde olacağını ifade ederek, festival programını olabildiğince zengin tutmaya çalıştıklarını söyledi.

Sonar festivali kapsamında ücretsiz etkinliklerin yapıldığı Sonar+D'ye de değinen Abbas, şunları söyledi:

"D'sini dijitalden alan, yaratıcı alanlara dokunan ikinci bir başlığımız var. Bunun da küratörü genç sanatçı arkadaşımız Larin Akalın. Çok sağlam bir program oluşturdu. Hatta ana Sonar ile Hong Kong Sonar'ın dijital tarafına bakan yöneticilerinin oldukça etkilendiklerini gördük. Paneller var içinde. Yaratıcı dünyalardan müzik dağıtım sektörüne kadar farklı başlıklarda, yerli ve yabancı konuşmacıların katılacağı etkinlikler var. Yurt dışındaki müzik endüstrisinin önemli eleştirmenlerinden Chris Cooke da mesela bu panellerde yer alacak. İKSV Caz Festivali Direktörü Pelin Opçin'den Bengi Ünsal'a kadar birçok isim bu çalışmalara katılacak."

Murat Abbas, Zorlu PSM'nin festival dolayısıyla iki günde 10 bin kişiyi ağırlayacağını, kaydederek, "Bizim için de çok ciddi bir test sürüşü. Çünkü hiç bu kadar yoğun bir kalabalığı aynı anda ağırlamamıştık. Farklı sahneleri kullanacağız. Ana sahne, drama, stüdyo sahnesi ve VIP Lounge'u etkinliklerde kullanacağız." diye konuştu.

Etkinliğin iki gün içinde yaklaşık 40 saat süreceğinin altını çizen Abbas, yorucu, zihin açıcı ve eğlenceli olacağını kaydetti.

Sonar festivalinin ilk gününde Hey! Douglas, Weval, Hvob, Roisin Murphy, Nina Kraviz, Fuchs&Cervus, Seretan, Prins Thomas, Shackleton, Büber, Doğu Orcan, Vildan Gündüz ve Villette sahne aldı.

Avrupa'nın en prestijli festivalleri arasında yer alan Sonar, Pazar sabahı 05.00'te sona erecek.

Sonar İstanbul etkinliği başladı

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.