Soma şehitleri facianın 7'nci yılında dualarla anılacak

Soma şehitleri facianın 7'nci yılında dualarla anılacak
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçi için Ramazan Bayramı'nın ilk gününde Madenciler Şehitliği'nde, Kovid-19 tedbirleriyle anma töreni düzenlenecek.

Soma şehitleri dualarla anılacak

"Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciası" olarak kayıtlara geçen olayın 7'nci yılında şehit 301 madenci için Manisa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlık ve ilçe belediyesi tarafından Madenci Şehitliği'nde anma programı düzenlenecek.

Bu yıl Ramazan Bayramı'nın ilk gününe denk gelen anma programı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri dolayısıyla sade bir şekilde yapılacak. Tören kapsamında aileler, protokol üyeleri ve az sayıdaki katılımcı, şehit madencilerin kabirlerini ziyaret edecek.

"Herkes bize sahip çıktı"

Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, AA muhabirine, 7 yıl önce kelimelerle ifade edilemeyen bir acı yaşadıklarını söyledi.

Dünyanın dört bir yanından insanın Soma'nın acısını paylaştığını ve ilçenin yaralarını sarmak için yardıma koştuğunu belirten Tulup, "Devletimiz, hükümetimiz o günden bu yana hiç Soma'yı unutmadı. Devlet büyüklerimiz ve hayırseverlerimiz hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine konut desteği olsun, sosyal haklar olsun hep yanımızda oldular." dedi.

Şehit madenci yakınlarıyla sürekli görüştüklerini anlatan Tulup, acının hiçbir zaman madenci yakınlarının kalbinden silinmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Allah hiç kimseye bir daha böyle acı yaşatmasın. Kolay değil, acıyı çekenler biliyor. Çocuklar babasız kaldı, hanım kardeşlerimizin eşleri gitti. Çocuklar babalarının eksikliğini, yıl dönümlerinde daha yoğun şekilde hissediyor. Biz Soma halkı olarak şehit ailelerine destek olmak için her zaman büyük çaba sarf ediyoruz."

"Bizim için acı bir bayram olacak"

Faciadan sonra kurulan Soma 301 Madenciler Derneğinin başkanlığını yürüten şehit Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak da 7 yıl geçmesine rağmen her 13 Mayıs'ta acılarının tazelendiğini söyledi.

Çolak, faciadan bu yana bayramlar ve özel günlerin madenci yakınları için anlamını yitirdiğine dikkati çekerek, "Ramazan Bayramı'nın birinci günü nasıl geçecek bilmiyoruz. Olayın 7. yıl dönümüne denk geldiği için bizim için acı bir bayram olacak. Çünkü biz 7 yıldır doğru düzgün bayram kutlayamıyoruz. Bayram ve doğum günleri bizim için artık uzak, kutlama değil... Bu sadece benim için değil, derneğimde temsil ettiğim bütün madenci aileleri için böyle." dedi.

Çolak, içlerindeki ateşin sönmediğini, facianın sanıklarına tatmin edici ceza verilemediğini belirterek, Yargıtay'ın bozma kararının ardından 4 sanık hakkında yeniden başlayan yargılama süreciyle sorumluların hak ettiği cezaları almasını umut ettiklerini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.