Sivas katliamının 30'ncu yıldönümü: Ne olmuştu?

Sivas katliamının 30'ncu yıldönümü: Ne olmuştu?
Sivas'ta gericiler tarafından yapılan Madımak Oteli'nde kalan aydınlara yönelik katliamın üzerinden 30 yıl geçti. Saldırılarda 35 kişi hayatını kaybetti.

Arif Aydın KAPLAN / KAMU SON HABER

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 yılında düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal islamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanan olayların bugün 30'ncu yıldönümü.

Şenlikte bulunan ünlü Yazar Aziz Nesin'in katliamdan önce verdiği demeçler çarptırılarak halka servis edilmesi ve çeşitli grupların olayları provoke etmesi üzerine toplanan binlerce kalabalık Madımak Oteli'nin önüne yürüdü.

Olaylar, güvenlik güçlerinin yetersiz kalması ve yerel yönetimin yeterli çabayı göstermemesi üzerine 35 kişinin feci şekilde yaşamını yitirmesine sebep oldu.

Hayatını kaybedenler arasında Şair Asım Bezirci, Türk Halk Müziği sanatçıları Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin ve yazar Metin Altıok da bulunuyordu. Saldırı da otelde bulunan18 yaşından küçük çocuklarda yaşamını yitirdi.

KATLİAMIN ARDINDAN DÖNEMİN SİYASETÇİLERİNİN YORUMLARI

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel; "Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş... Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır... Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır."

Başbakanı Tansu Çiller; "Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir."

Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü; "Ne yapayım, yetkim yoktu."

İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, "Aziz Nesin'in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir."

Refah Partisinin lideri Necmettin Erbakan, "Olaylar, Sivas'a girmiş bir ekibin halkı tahrik etmesinin sonucudur."

YARGILAMA

Olaydan bir gün sonra 33 kişi gözaltına alındı. Yargılama esnasında dava bir çok aşamadan geçti.

Olayın kilit ismi olarak nitelendirilen, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ve Yargıtay'ın 1997'deki bozma kararından sonra firar eden 8 sanık ise hâlen yakalanamamıştır.

Davanın firari olan 5 sanık ile ilgili kısmı 13 Mart 2012 tarihinde zaman aşımından düşürülmüştür.

Sanıkların avukatlığını üstlenenler arasında olan Refahyol iktidarının Adalet Bakanı Şevket Kazan, bakanlığı sırasında onları hapishanede ziyaret etti.

30'NCU YIL DÖNÜMÜ

Katliamda hayatını kaybedenler başta Sivas olmak üzere bugün birçok kentte anılacak. Sivas Demokrasi Güçleri “Madımak Oteli Katliamı” anmasına katılım çağrısı yaptı. Açıklamaya KESK Sivas Şubeler Platformu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şubesi, Halkevleri Sivas Şubesi, CHP Emep ve Sol Parti katıldı.

1440x810-cmsv2-d51eca82-4d36-54ea-a1f1-88ae59925157-3196820.webp

madimak-katliami-iki-saldirganin-ismi-9-yil-sonra-anittan-kaldirildi-1013872-5.jpg

sivas2.jpg

depophotos-1.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.