Şimdiye kadar kar yağmama nedeni ortaya çıktı 'İstanbullu bekleyişte

Şimdiye kadar kar yağmama nedeni ortaya çıktı 'İstanbullu bekleyişte
İstanbul’da havaların soğuk olmasına karşın istenen düzeyde kar yağışı olmamasının nedenini Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek açıkladı.

Valilikten ve AKOM’dan uyarılara ve Meteoroloji’den açıklamalara rağmen kar yağışı İstanbul’da bir türlü istenen şekilde başlamadı. Bazı illerde yolları kapatacak düzeyde kar yağışının etkili olması ve hava sıcaklıklarında düşüş yaşanması bile İstanbul’a kar getirmeyince sebebini Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ortaya koydu.

meteorolojiden-sari-kodlu-325.webp

“ŞEHRİN İÇ ENERJİSİ ETKİLİ”

İstanbul’a bir türlü gelmeyen kar yağışı ile ilgili açıklamada bulunan Tek, bakıldığı zaman kar yağışının batıdan Silivri’ye kadar geldiğini ancak İstanbul üzerinde karla karışık yağmur ve yağmura döndüğünü, ayrıca İzmit’ten sonra Düzce gibi bölgelerde tekrar yoğun kar yağışına döndüğünü ifade etti. Bunun nedeninin de sıcaklıkların İstanbul’da yeteri kadar düşmemesi olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili sözlerinin devamında Tek, “Şehrin kendi iç enerjisinden kaynaklanıyor” dedi.

Araçların egzozlarından, ısıtmadan, şehrin hareketlilik durumundan kaynaklanan enerjinin saldığı bir ısı olduğunu söyleyen Tek, bunun ısı adası kavramından bahsetti. Bu kavramın, şehrin kırsala göre sıcaklığının biraz daha yüksek olması şeklinde açıklandığını da sözlerine ekledi.

095611505-istanbul039a-kar-giremiyor-6.jpg

UYARILARA RAĞMEN GELMEMİŞTİ

AKOM ve Meteoroloji geçtiğimiz günlerde İstanbul’un belirli yerlerinde 10-20 santimetreyi bulacak kar kalınlığından bahsetmiş, gün ve saat vermişti. Ancak yapılan tüm uyarılara rağmen, beklenen düzeyde kar yağışının gerçekleşmemesi dikkati çekti.

Kar yağışı tahminlerinin tutmamasıyla ilgili konuşan Tek, genelde atmosfer modellerinin üzerinden tahminler yapıldığını, eğer yüksek çözünürlüklü olmayan verilerle bazı tahminler yapılırsa sonuçlarının bu şekilde olabileceğini söyledi. Bunun için daha detaylı ve daha yüksek çözünürlüklü bölgesel tahminlerin yapılması gerektiğini söyledi.

1-sbr48wiaap-001.jpg

‘DENİZ SUYU SICAKLIKLARININ DÜŞMESİ ŞART’

Beklenen kar yağışının İstanbul’da bir türlü görülmemesinin sebebinin deniz suyu sıcaklıklarına da bağlı olduğundan bahseden Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, bu şehirde kar yağışının gerçekleşebilmesi için deniz suyu sıcaklıklarının 8 dereceye kadar inmesi gerektiğini söyledi. Bugünlerde deniz suyu sıcaklıklarının 10-11 derecelerde seyrettiğinin altını çizen Tek, merkezde ısı adası etkisinin de olduğunu ve bunun havayı yumuşattığını böylece yağışların karla karışık yağmur ve yağmur şeklinde düştüğünü ifade etti.

ŞUBAT AYININ İKİNCİ HAFTASINA DİKKAT

Tek, İstanbul’da beklenen kar yağışıyla ilgili tahminlerini dile getirdi. Deniz suyu sıcaklıklarının 8-9 derecelere düştüğü görülürse kar yağışı olabileceğini söyleyen Tek, kış boyunca İstanbul’da sıcak günlerin soğuk günlerden daha fazla olacağını ve çok fazla kar yağışı beklenmediğini, ancak kısa bir süre soğuk havalarda yağış görülebileceğini ifade etti. Özellikle Şubat ayının ikinci haftasına dikkati çeken Tek, çok yakın bir dönem için kar beklenmediğinin de altını çizdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.