Şiddetli kar yağışı kapıda! La Nina kışı nedir?

Şiddetli kar yağışı kapıda! La Nina kışı nedir?
Yağış şekilleri değişti. İklim krizini uzmanlar La Nina etkisi olarak tanımlıyor. La Nina Güney Amerika bölgesindeki okyanus suyunun soğuk, Avustura bölgesinin daha sıcak olması anlamını taşıyor Peki ülkeyi nasıl etkileyecek?

Metroloji uzmanları kutuplardaki soğuk hava dalgasıyla, güney bölgelerindeki sıcak hava dalgasının belli bölgelerde topografik şartlara bağlı olarak kıvrımlar göstermesinin ülkemizdeki yağış sistemini etkilediğini belirtiyor. Bu sene La Nina yılı olarak görülüyor bu sebeple kuzey yarım kürede normalden daha az yağış görülecek. Öte yandan El Nino'nun zıttıdır olarak da tanımlanır. Genellikle daha soğuk deniz yüzey sıcaklıkları, güçlü rüzgarlar ve değişen yağış desenleri ile ilişkilidir. Uzmanlar 2022-2023 kışının La Nina etkisi ile sert geçeceğini belirtiyor.

whatsapp-image-2023-11-09-at-13-00-14.jpeg


KASIRGA MEVSİMİNİN ŞİDDETİNİ ARTIRABİLİR
Avrupa'da La Nina, kış aylarında daha soğuk ve daha yağışlı havalara neden olabilir. Bu, tarımsal hasara, sel ve su baskını riskine ve elektrik kesintilerine neden olabilir. La Nina ayrıca, Avrupa'da kasırga mevsiminin şiddetini artırabilir.


ETKİSİ NASIL GÖRÜLÜR?
Alize rüzgârları normaldekinden çok daha sert ve güçlü esebilir. Bu durumda Güney Amerika'nın batı kıyılarına yakın bölgelerde denizin yüzeyindeki sıcak su normaldekinden daha fazla batıya yani Asya kıtasına doğru taşınır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.