Sıcak havalar ve sağlık

Sıcak havalar insanı çok bunaltıyor. Aşırı sıcaklar risk gurupları için çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.

Uzmanlara göre, aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Uzmanlar, aşırı sıcaklardan etkilenen 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, seker ve  kalp-damar hastalıkları olanlar, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullanan kişilerin doktor tavsiyesine göre hareket etmelerini önermektedir. Dışarıda çalışanlar ise mümkün mertebe güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya çalışmalıdır. Sık sık sulu gıda almaya dikkat etmelidirler. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Uzmanlar, risk altındaki yaşlıların günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Öte yandan pencereler perde gibi güneşliklerle gölgelendirilmelidir.

Vücut ısısının yükselmemesi için her gün duş alınmalı; duş alınamazsa ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebze bulunmalı, içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk içecekler tercih edilmemelidir. Çabuk bozulma riski olan et, yumurta, süt ve balık açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyene özen gösterilmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları