Sıcak havalar, bebekler yaşlılar...

Aşırı sıcaklar, güneş çarpması ve sıvı eksikliğinden en fazla bebek ve yaşlıların etkilendiği bir gerçek. Bilindiği gibi su, sağlıklı yaşamın sürdürülmesi için hayati öneme sahip. Bu nedenle ailelerin, bebek ve yaşlıların yaşayabilecekleri bu olumsuzluklara karşı tedbir almaları gerekiyor. Gazetelerde okumuş ya da televizyon haberlerinde belki duymuşsunuzdur. 3 bin 900 yaşlı üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 65-75 yaş arasındaki insanların üçte birinde su eksikliği görülürken, 85 yaşın üzerindekilerin ise yüzde 50'sinde su eksikliği var. Tek başlarına yaşayan, hareket kısıtlılığı olan, suya ulaşmada zorluk çeken yaşlılarda susuzluk daha çok gözüküyor.

Uzmanlara göre, sıcak havalarda terlemeye bağlı su kaybı olacağı için yeterli sıvı alınmadığı takdirde bu durum birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Bu arada bütün toplumun aşırı sıcaklıkların yaşandığı durumlarda sıcak ortamdan kaçınması sağlığı açısından önemli. Güneşin etkisini yoğun şekilde hissettirdiği bu saatlerde güneş çarpması durumları yaşanabiliyor, bu risk gurubunda olanların bu saatlerde zaruri olmadıkça sokağa çıkmamaları gerekiyor. Ayrıca, fırın, çelik fabrikası, tarla gibi yerlerde çalışanların dikkatli olmaları gerekiyor. 

Uzmanlara göre, sabah 10:00 ile 15:00 saatleri arasında mümkün olduğunca çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker hastalığı olanlar dışarı çıkmamalı. Serinlemek için alkollü içecekler içilmemeli. Bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını arttırır. Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba vb.) yenmeli. Giysi kişiyi güneş ışığından korumalı ama terletip su kaybettirmemelidir. Geniş kenarlı şapka giyilmeli, yüz doğrudan güneş altında kalmamalı. Sık sık duş yapılmalı. Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalı. Bebek altı aydan küçükse koruyucu krem sürmektense koruyucu elbise ve gölgelikli bebek arabası kullanmalı, ve bebeği gölgede bırakmalı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları