SGK'dan 2000 TL maaş desteği

SGK'dan 2000 TL maaş desteği
Sigorta güvencesi ve maaşı olmayan eşi, annesi veya babası vefat etmiş kişilere maaş bağlanıyor.

SGK'dan 2000 TL maaş desteği

Sosyal güvenceniz bulunmuyorsa veya belirli bir maaşınız yoksa vefat etmiş eşinizden, annenizden, babanızdan maaş alabilirsiniz! SGK’nın sunduğu bu hak yalnızca; eşini kaybetmiş bayanlar, evlenmemiş kız çocukları ve 18 yaşından küçük erkek çocukları için geçerliliğini koruyor. Dul veya yetim aylığı olarak bilinen sistem sayesinde vefat etmiş kişilerin emekli maaşından ailesi faydalanmayı sürdürüyor.

Ancak elbette bu maaş herkese verilmiyor, SGK bu maaşı yalnızca kişinin; eşine, evlenmemiş veya evlenip ayrılmış kız çocuklarına ve 18 yaşından küçük erkek çocuklarına veriyor. Hatta maaş üstünde birden çok kişinin hakkı var ise, emekli maaşı belli oranlara bölünüyor.

SGK TARAFINDAN ÖDENEN AYLIK NEDİR?

SGK’nın sunduğu yetim aylığı veya dul aylığında, vefat eden kişinin ailesi belli oranda maaş almaya devam eder ve SGK’nın sunduğu faydalardan yararlanmaya başlar. Bildiğiniz gibi haneden bir şahısnin emekli olması, sağlık sigortasından tüm ailenin yararlanmasına neden oluyor. Bu fayda kişi vefat ettikten sonra da devam ediyor. Emekli bir şahıs vefat ettikten sonra, bu kişinin maaşı eşi, bekar kız çocukları ve 18 yaşından küçük erkek çocuklar arasında belirli oranlarla paylaştırılır ve bu sayede vefat etmiş kişinin ailesi belli oranlarda maaş almaya ve SGK üstünden sağlık hizmeti almaya devam eder.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Eğer siz de dul maaşı veya yetim maaşı almak istiyorsanız size en yakın SGK veya BağKur şubelerine gidebilirsiniz fakat E-Devlet’ten de müracaat yapılması mümkün. Başvuru sırasındaysa istenilen belgeler şu biçimde olacaktır:

Başvuru dilekçesi,

Kimlik araştırma belgesi,
İlgili sigortalıya ait ölüm belgesi,
Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
18 yaşından küçük erkek çocuklar için öğrenci belgesi,

3 adet fotoğraf.

Ne Kadar Maaş Alırım?

Dul veya yetim aylığından bağlanan maaş, vefat eden kişinin maaşına bağlıdır. Maaşlar kişiler arasında şu biçimde hesaplanıyor:

Çalışmayan tek eş = %75
Çalışan veya emekli aylığı alan eş = % 50,
Eş, bir yetim = % 60 – % 30,
Eş, iki yetim = % 50 – % 25, %25,
Sadece Tek yetim = % 50,
İki yetim = % 40, % 40 oranında maaş alabiliyor.

 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.