Sevgililer gününde bu tuzağa düşmeyin 'Sayılı günler kala önemli uyarı'

Sevgililer gününde bu tuzağa düşmeyin 'Sayılı günler kala önemli uyarı'
TÜKON Başkanı: Sevgililer Günü Tüketim Tuzağıdır, Sevgi Değildir diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal, Sevgililer Günü'nün sadece tüketim odaklı bir gün olduğunu belirterek, bu tür özel günlerin gerçek sevgiyi yansıtmadığını ifade etti. Koçal, 14 Şubat'ın Sevgililer Günü olarak kutlanmasının, tüketicilerin gereksiz harcamalara yönlendirildiğini ve sonrasında maddi sıkıntılara yol açabileceğini vurguladı.

Koçal, özellikle Sevgililer Günü'nde yapılan reklam kampanyalarının ve indirimlerin, sevgiyi ticari bir meta haline getirdiğini dile getirerek, "Bu tür günlerde yapılan harcamalar, asıl ihtiyaçları göz ardı ederek tüketim alışkanlığını körükleyebilir ve sonrasında tüketicileri zor durumda bırakabilir." şeklinde konuştu.

sevgililer-gunu.jpg

İNTERNET ADRESİNİN BAŞINDA YER ALAN 'HTTPS' KISMI MUTLAKA BULUNMALIDIR

Koçal, indirim kampanyası adı altında telefonlara yollanan bazı linklerle tüketicilerin dolandırılabildiklerine dikkati çekerek, "Özellikle bu tür mecralardan yapılan alışverişlerde tüketicilerin iki defa düşünmelerinde fayda var. Çünkü çoğu zaman bu hesapların temel amacı vatandaşların kredi kartı bilgilerini ele geçirmek oluyor." ifadelerini kullandı.

Sevgililer Günü'nde hediye almak yerine sevginin paylaşılması gerektiğini vurgulayan Koçal, bu tür günlerde fiyatların şişirilip sonra indirilerek tüketicilerin yanıltıldığını ifade etti.

Ayrıca, sosyal medya ve internet üzerinden yapılan alışverişlerde dikkatli olunması gerektiğini belirten Koçal, dolandırıcılık riskine karşı güvenilir alışveriş platformlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Dolandırıcıların hedefi olmamak için güvenilir alışveriş platformlarının tercih edilmesi gerektiğini belirten Koçal, sosyal medya üzerinden ürün pazarlayan çoğu kişinin vergi kaydı bulunan tacir olmadığını kaydetti.

koronavirus-firsatcisi-siber-dolandiricilara-dikkat-1c181ef3.jpg

Koçal, "Tüketicilerin alışveriş sonrası hakkını arayabilmesi için karşı tarafın tacir-esnaf yani ulaşılabilir olması gerekir. İnternet adresinin başında yer alan 'https' kısmı mutlaka bulunmalı. Bazı internet adreslerinde sadece 'http' var. Bu güvenli olmayan bir site anlamına gelir. Ayrıca, tüketici dolandırılmak istemiyorsa online alışverişte 'www' ile başlayan siteleri tercih etmeli, alacağı ürünün fiyatı ve kalitesi ile ilgili gerekli araştırmayı yapması gerekmektedir." diye konuştu.

Son olarak, tüketicilerin mağduriyet yaşadıkları durumlarda haklarını arayabilecekleri yollar hakkında bilgi veren Koçal, e-Devlet üzerinden tüketici hakem heyetlerine başvurulabileceğini hatırlattı.

Koçal, tüketicilere bilinçli ve dikkatli alışveriş yapmaları konusunda çağrıda bulunarak, "Sevgililer Günü gibi özel günlerde asıl değer sevgi ve paylaşımdır, tüketim değil." dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.