Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

Esrarengize Yolculuk

Seçim yasasını değil amuda Jüpiter'e de kaldırsanız kaybedeceksiniz!

AKP+MHP ortaklığı yeni seçim yasasını Meclis'e sundu. Yasada elbette birçok tuzak madde var.

Şimdi bu maddeleri yazıp sizleri boğmak istemem. Lakin barajın yüzde 7'ye düşmesi muhalefet partilerinin 'biz zaten yüzde 7'yi aşıyoruz' diyerek kendi başlarına seçime girip Millet İttifakı'nı bölme parçalama girişimidir. Hâlbuki durum öyle değil. İttifak partilerinin oyları toplanıyor ve vekiller de o ilde ona göre dağılıyor.

MHP sanki çantada keklik? Bunu şimdi burada değil yazımın ilerleyen satırlarında kazdıkları kuyu nedir nasıl düşecekler? Bu soruyu yanıtlarken analiz edeceğim.

Sadece yüzde 7 değil. Meclis'te grubu bulunan partilerin direk seçime girme hakkını da bu yeni seçim yasası ile değiştirmek istiyorlar.

2018 seçimlerinde olduğu gibi ikinci bir İYİ Parti şokunu Erdoğan ve Bahçeli ikilisi yaşamak istemiyor. Bir partiyi seçimlere sokmayarak onların vekillerinin üstüne yatma etik oluyor ama sırf son dakika golü ile İYİ Parti seçimlere girmesi için vekil vermek siyasi ahlaksızlık oluyor öyle mi? İşte AKP zihniyeti budur.

*

İki konu önemli iken bence daha çok önemli konuya geleceğim.

Erdoğan olası Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybederse yani iktidarı kaybederse bile muhalefetle pazarlığa girmek istiyor. İşte orada parlamenter sisteme geçmek için gerekli olan vekil sayısı 360 devreye giriyor. Tüm siyasi analistler, yazarlar, gazeteciler, siyaset bilim uzmanları 360 vekil sayısı iktidarı kaybetmiş Erdoğan için çok önemli diyor. Muhalefetle Erdoğan 360 noktasında kendisine ne isteyebilir? Bence Yüce Divan ve özel dokunulmazlık zırhı diyeyim gerisini siz anlarsınız.

Erdoğan ve muhalefet için vekil sayısı bu yüzden çok önemli. İşte yeni seçim yasasında da az bir oranla çok vekili AKP hedefliyor. Yani Erdoğan, "Muhalefet 360'ı geçmesin benle pazarlığa girsin" diyor olabilir.

*

Gelelim yazı başlığıma. Kendi kazdıkları kuyuya nasıl kendileri düşecekler? Veya düşebilirler?

MHP'nin AKP sıralarından aday gösterilmesi konuşuluyor da CHP ve İYİ Parti veya diğer kombinasyonlarda muhalefetin bu partilerden aday gösterilmesi neden konuşulmuyor?

Yasaya MHP ve AKP'ye bu serbest de muhalefete yasak mı yazacaklar?

Ayrıca MHP çantada keklik mi? Yüzde 7'yi aştığını gören MHP seçimlere tek girerse İttifak oyları bir yerde toplandıktan sonra sayıldığı için AKP'nin vekil kaybı hesaplanmadı mı? Yani muhalefeti böleceğim derken Erdoğan Cumhur İttifakı'nı bölmüş olmasın sakın…

Ayrıca oyları dramatik olarak düşen AKP+MHP ortaklığı yasayı amuda da kaldırsalar da yine kaybederler. AKP birinci parti ona yarar gözüyle bakılıyorsa bazı anketlerde AKP birinci parti değil bazılarında ise AKP'nin CHP ile arasındaki farkın çok az olduğu görünüyor.

Yani yazı başlığımda olduğu gibi kendi kazdıkları kuyuya kendileri düşecekler.

Özal da seçim yasalarıyla oynayıp iktidarda kalmayı istedi ama kendisini Çankaya Köşkü'ne zor attı desek yanlış demiş olmayız.

*

Evet amuda kaldırın seçim yasalarını amuda kaldırma olmuyorsa uzaya kaldırın Jüpiter'e çıkarın vatandaştan oy alamıyorsanız gidersiniz…

Ha muhalefete 360'ı aşırmama ve pazarlık payı bana kalsın hesabı yapıyorsanız da o boş. Çünkü son ankete göre AKP+MHP toplam oyları yüzde 35…

Yüzde 35 ile 240 veya üstü vekil çıkaramazsınız…

Hele ki muhalefet partileri Meclis'e girerse hiç… Bu muhalefetin içinde DEVA'dan tutun da Gelecek Partisini artı TİP'i es geçmeden hepsini sayın babam sayın…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları