Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Sarı sıcak

Osman, küçücük bedeniyle annesine "Uyandır ana beni öldür yine uyandır." dedi. Annesi Zeynep, kıyamadı el kadar bebesine de yine de uyandırdı Osman'ını. "Allah kimsenin yavrusunu kimsenin eline düşürmesin" dedi, içinden. Osman koyuldu yola, başladı atı çekmeye. Sıcakta ne sıcak…

Dayandı Osman içinden geliyordu çalışmak ama bedeni taşımıyordu onu. Oturttular Osman'ı köşeye, başına da bir kova su döktüler. Osman bakamıyordu kimsenin yüzüne. Korktu paramı vermezlerse diye de Allah'tan iyi adamdı Mustafa Ağa da verdi Osman'a hakkını. Osman aldı parayı koştu anasına, anası yirmi beşliği üç kez başında döndürüp dudağına götürdü.

Usta Yaşar Kemal'in yirmi iki adet öyküyü bir araya getirdiği kitabı 'Sarı Sıcak'ta genel olarak Çukurova'daki yaşamdan bahseder. Süssüz, lafı dolandırmadan, hiç kimseyi yermeden taşlamadan tüm çıplaklığıyla aktarır. O uzun uzun betimlemeler sanki sizi daha önce gezdiğiniz topraklara götürecek. Hep aynı acı; yokluk, hastalık, ölüm, çaresizlik. En acısı da tüm bunların kurmacadan çok uzak olduğunu biliyor olmamız belki de ondandır.

Spor Toto aracılığıyla devletin maddi destek attığı Süper Lig ve TFF 1. Lig yoluna kalan süreç içinde Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto TFF 1. Lig olarak devam edecek.

Ülke futbolunda günümüzdeki en büyük sorun şüphesiz maddi sorunlar, işte bu konuda herkes elinden geleni yaparak maddi kaynaklar bulmaya, iş bilmez yönetimlerin oluşturduğu fakirlik sahrasında bir yudum suyun peşinde koşturmaktalar.

Olaya ekonomi penceresinden baktığımızda Süper Lig'imizin kulüp yapıları üçe ayrılmakta olduğunu görüyoruz.

A.Ş. şirket olan kulüplerimiz;

Beşiktaş, Rizespor, Karagümrük, Fenerbahçe, Antalyaspor, Galatasaray, Gaziantep, Göztepe, Kasımpaşa, Başakşehir ve Trabzonspor.

İsim sponsoru olan kulüplerimiz;

Hatayspor (Atakaş), Alanya (Aytemiz), Rizespor (Çaykur), Sivas (Demir), Antalya (Antalya Airport), Kayserispor (HES Kablo), Konyaspor (İttifak), Ankaragücü (MKE), Denizlispor (Yuka Tel),

Stadyum İsim Sponsorları olan kulüplerimiz;

Alanyaspor (Bahçeşehir Okulları), Beşiktaş (Vodafone), Rizespor (Di di Soğuk Çay) Fenerbahçe (Ülker), Galatasaray (Türk Telekom), Konyaspor (Medaş)

En çok Sponsoru olan kulüp sıralamamız ise şöyle;

Konyaspor 37

Gaziantep 35

Ankaragücü 29

Alanya 28

Sivasspor 28

Antalyaspor 28

Kayserispor 27

Rizespor 24

Yeni Malatya 24

Hatayspor 23

Kasımpaşa 20

Başakşehir 20

Galatasaray 18

Trabzonspor 18

Beşiktaş 17

Fenerbahçe 17

Göztepe 13

Gençlerbirliği 11

Erzurumspor 9

Karagümrük 8

Denizlispor 6

 

Süper Lig takımlarının forma tedarik sponsorluk durumu;

 

Nike: Ankaragücü, Denizlispor, Galatasaray, G. Gaziantep, Hatayspor, Kayserispor, Kasımpaşa, Rizespor, Yeni Malatyaspor

Puma: Büyükşehir B. Erzurumspor, Göztepe, Sivasspor

Macron: Gençlerbirliği, Trabzonspor

Adidas: Beşiktaş, Fenerbahçe

Lotto: Konyaspor

Uhlsport: Alanyaspor

Kappa: Antalyaspor

Bilcee: Başakşehir

Wulfz: Fatih Karagümrük

Evet, günümüz futbolunda endüstriyel gerçeklikte sponsorluk ve gelir kalemleri çok önemli bir o kadar da önemli olan gerçek ise pandemi dönemi ile birlikte çok büyük gelir kayıpları yaşanması tabi birde üstüne üstlük iş bilmez yönetimlerin bıraktıkları enkaz var ki! Sormayın gitsin.

Bir yanda gelir kalemlerini artırabilmek için adeta savaşan yönetimler diğer yanda enkaz bırakıp kendilerinden bir gram maddi eksiklik yaşanmamış hatta daha da zenginleşmiş yönetimler ve onların etrafında dolaşarak kulüplerin kanını emerek beslenenler…

Her şeyin düzelebilmesi için, Yaşar Kemal ustanın kaleminden okuduğumuz o Anadolu topraklarına tekrar bereket gelmesi için mevcut sistemdeki sporun içinde var olan her sistemin sıfırdan yeniden kurulması ve bu kurumların sadece ama sadece spora hizmet edebilir hale getirilmelidir.

Bunun için ilk adım Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın hazırladığı kanun tasarısının bir an önce mecliste kabul edilmesi ve artık kulüplerin içinin cirit meydanı kıvamından kurtarılmasıdır.

Umut fakirin ekmeği, bizimde bitmez umutlarımız var…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları