Salgın ve korunma yolları

İki yıldır ülkemizi ve tüm dünyayı sarsan Kovıd-19 salgını, bilindiği gibi ilk olarak Çin'in Vuhan Eyaleti'nde ortaya çıktı ve tüm dünyaya yayıldı. Kovid, ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvuran bir gurup hasta üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020 tarihinde tanımlanan bir virüs olarak kayda geçilmiştir.

 

*

 

Uzmanlara göre, koronavirüs hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek bir virüs ailesidir. İnsanlarda, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi enfeksiyonlara neden olmaktadır. En çok karşılaşılan belirtileri ise ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüme neden olabilir. Hastanın öksürmesi, aksırmasıyla ortama saçılan damlacıkların solunmasıyla bulaşır.

Sağlık Bakanlığı'nın, Kovıd-19 hakkında verdiği bilgilere göre, "Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir. Yüzde 20'si hastane koşullarında tedavi edilmektedir., Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir. 60 yaş üstü olanlar ile ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olanları, kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, kanser hastaları ile hastayla sürekli irtibat halinde olan sağlık çalışanlarını etkilemektedir. Çocuklarda ise şimdiye kadar çok az vaka görülmüş olup hafif geçmektedir. Kovıd-19'un hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaştığına dair bir delil şimdiye kadar bulunamamıştır. Yeni koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı ve belirlenmiş Halk Sağlığı laboratuvarlarında yapılmaktadır.

 

*

 

Uzmanların verdiği bilgilere göre, virüsten korunmak için aşağıdaki kurallara uymak gerekiyor:

El temizliğine dikkat edilmeli, en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır.

Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözle temas edilmemelidir.

Hasta insanlarla temastan kaçınmalı, en az bir metre uzakta bulunulmalıdır.

Özellikle hasta veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller temizlenmelidir

Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.

Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli.

Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır.

Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktor tavsiyesine göre hareket edilmelidir.

Kendinize iyi bakın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları