Sağlıklı yaşam için

Topluma baktığımızda, herkesin 'Önce sağlık' dediğini görürüz. Hakikaten insan sağlıklı ve uzun ömürlü olmak, geçici dünyada rahat yaşamak istemektedir. Çünkü vücudumuzda bir yer rahatsız olsa tüm beden  etkilenmektedir.

Peki sağlıklı yaşam için ne yapmalı?

Uzmanlar, bu konuda çeşitli öğütler vermektedir. Bunların başında iyi beslenme gelmektedir. Bunun için önce güne kahvaltıyla başlamak tavsiye ediliyor. Ayrıca düzenli bir uyku gerekiyor. Her mevsimde çeşitli sebze ve meyveler vardır. Mevsiminde yetiştirilen meyve ve sebzeleri yemek sağlıklı bir hayat için önemlidir. Halk arasında yaygın olan "Günde üç ana öğün, üç de ara öğün" sözünü uygulamak gerekir. Yaz kış demeden günlük bol su içmek gerekir. Yağ oranı düşük yiyecekler tercih edilmelidir. Meyve yemeye özen gösterilmelidir.

Uzmanlara göre, beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde de olur. Meyveleri  yemekten yarım saat önce ya da bir iki saat sonra yemek sağlıklı bir hayat için gereklidir.

Uzmanlar, "ide doluyken alınan meyvelerin midede kalarak besin değerini kaybettiğini, orada mayalanacağı için sindirim sistemini bozacağını"belirtmektedir.

Günde birkaç meyve ve sebze, akşamleyin ise yoğurt yemek yararlıdır. Haftada bir iki kez balık yemek, her gün  bir bardak süt içmek gerekir. Tatlıyı mümkün mertebe az yemek lazımdır. Düzensiz kötü beslenme vücut sistemini bozar, hastalıklara neden olur. Yorgunluk, baş ağrısına yol açabilir. Bu arada sigara içilmemeli çok içiliyorsa azaltılmalıdır. Sigara; kalp, solunum sistemi ve kansere neden olmaktadır. Bunun için Sağlık Bakanlığı ve doktorlar sürekli sigarayı bırakmanın yararlı olacağına dair açıklama yapmaktadır. Ayrıca spor yapmak çok yararlıdır. Bunun için akşam saatleri en uygundur. Bacak, karın, bel kaslarını çalıştıracak aktiviteler önemlidir. Her gün uzun süre spor yapmak ise kasları yorar. Bu konuda doktor tavsiyesine göre spor yapmak lazımdır. Çünkü her insanın yapısı farklıdır. Uzmanlar, yoga ve meditasyonun kalp sağlığı için çok yararlı olduğunu belirtmektedir. Bulmacalar, zeka oyunları beyni aktif tutar. Kitap okumak yararlıdır. Zerdeçal, safran, tarçın insan beyninin aktif kalmasına neden olur.

Vücudun temiz kalmasına  özen gösterilmeli, haftada en az iki kez ya da üç günde bir banyo yapılmalıdır. Tuvalet temizliğine dikkat edip elleri iyi yıkamalıdır. Hastalandığımızda doktor aşı verirse, yaptırmaktan çekinmeyin, korkmayın. Stres etmeyin. Sevdiklerinizle bir olun, mutlu olun.

Kendinize iyi bakın

Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları