Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tolga Akbal

Tolga Akbal

Perde arkası

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarının Peşini Bırakmıyor!

saadet-ogretmen.jpg

Geçenlerde mail kutumu karıştırırken bir mesaj dikkatimi çekti.

Gelen mesajda aynen şöyle diyordu;

"Değerli Basın Mensubu,

UCIM- Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği,

yaşanan çocuk hak ihlallerini izleyip, raporlayacak.

UCIM- Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, Avrupa Birliği Etkiniz programı kapsamında altı ay boyunca takip ettiği çocuk istismar davalarında, mahkemelerde yaşananlar ve dava sonrası da olmak üzere geniş çaplı bir çocuk hakları izleme çalışması yürütecek.

Projede, UCIM ihbar hattına gelen ihbarlar, yapılacak anket çalışmaları ve medya takibi ile detaylı bir inceleme yapılacak. Etkiniz Platformu tarafından finanse edilen çalışma sonucunda elde edilecek rapor, kamu kurumları, üniversiteler, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ve medya ile de paylaşılacak. Mart başında ise, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi'ne ara rapor sunulacak.

Duyurulması konusunda desteğinizi rica ederiz.

İyi çalışmalar dileğiyle''.

Kayıtsız kalamadım haliyle.

Saadet öğretmeni tüm Türkiye gibi ben de İzmir'de görev yaptığı bir köy okulunda, okul müdürünün küçük çocuklara yönelik cinsel istismarını ortaya çıkarması ve okul müdürünün 82 yıl 6 ay ceza almasıyla sonuçlanan süreci en başından sonuna kadar verdiği örnek mücadelesiyle tanımıştım.

Ne yalan söyleyeyim.

Haberi duyduğumda tüylerim diken diken olmuş bir şekilde.

İyi ki Saadet öğretmen gibi yürekli, cesur ve kalbi güzel öğretmenlerimiz var demiştim.

Görüyorum ki.

 Saadet öğretmen, o günden bugüne çocuk istismarıyla ilgili mücadeleyi hiç ama hiç bırakmamış.

"ÇOCUKLAR KONUŞACAK, UCİM YANLARINDA OLACAK!" sloganıyla çocuk istismarının önlenmesi amacıyla 2017 yılından beri çocuk istismarı konusunda sahada 60.000 gönüllüsü ile aktif çalışan, çocuk ihmal ve istismar davalarına gözlemci ya da müdahil olarak katılan Saadet öğretmenin kurucusu olduğu UCIM Derneği, söz konusu faaliyetlerini özel bir rapora dönüştürecekmiş.

Bu kapsamda.

Projede, UCIM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) ihbar hattına gelen ihbarlar, yapılacak anket çalışmaları ve medya takibi ile detaylı bir inceleme yapılıp.

 UCIM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) Avrupa Birliği Etkiniz programı kapsamında altı ay boyunca takip ettiği çocuk istismar davalarında, mahkemelerde yaşananlar ve dava sonrası da olmak üzere geniş çaplı bir çocuk hakları izleme çalışması yürüteceği ve Giresun, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Trabzon, Konya, Mersin, Antalya, Ankara, Van, Diyarbakır, Mardin, Ağrı, Çorum illeri başta olmak üzere UCIM ihbar hattına tüm Türkiye'den gelen istismar vakalarını da incelemeye alacakmış.

Bu projenin amacı, çocuğa karşı cinsel şiddet suçlarına ilişkin yargılamalarda yaşanan hak ihlallerinin; çeşitli uluslararası sözleşmeler doğrultusunda izlenerek raporlanması ve savunuculuğunun yapılması olacakmış.

Alanda yapılan benzer izleme çalışmaları, genellikle cezasızlık olgusu üzerine yoğunlaşmakta iken burada; "çocukların cinsel istismardan korunmasında devletin tek yükümlülüğü cezalandırmak değildir" olgusundan hareket edilecek ve mağdurlar için uygulanan tedbirler, giderim mekanizmaları, failler için oluşturulan müdahale programları ve ceza yargılaması sırasında uygulanan maddi hukuk ve usul hükümlerinin de çocuğa duyarlı olması gerekliliğinden yola çıkılarak bir izleme çalışması yürütülecekmiş.

Daha önceki izleme çalışmaları, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun mağdurun dinlenmesini düzenleyen 236'ncı maddesinde Ekim 2019'da yapılan yasal değişikliklerden, Çocuk ve Kadınlara Karşı İşlenen Cinsel Suç Soruşturmaları Konulu 19.11.2018 tarihli 170 Sayılı Adalet Bakanlığı Genelgesi'nden ve Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair 10.06.2020 tarihli 63 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nden önce olduğuna dikkat çeken UCIM yetkilileri, dernek tarafından yapılacak raporlamada, bu önemli yasal düzenlemelerin de izlenerek savunuculuk alanına yenilik getirileceğini belirtiyorlarmış.

Ve son olarak.

 UCIM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) bu projede hazırlanan ara raporu 2021 Mart ayında BM Çocuk Hakları Komisyonu'na sunacaklarmış.

Özetle.

 Değerli Okurlar.

 Saadet öğretmeni ve kurucusu olduğu UCIM'i çocuk istismarının önlenmesi, toplumsal bilinçlenme ve farkındalık projeleri kapsamında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmalarından ötürü bir basın mensubu olarak yürekten kutluyor ve çalışmalarını her daim koşulsuz destekliyorum.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları