Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Çelen

Durmuş Çelen

EKOPOLİTİK

Rusya'nın korkulu rüyası Çin sessiz antlaşma ve algoritmik savaş yöntemi

Kazakistan, Ukrayna, Polonya, Rusya stratejik soğuk savaşı ve Amerika'nın bu stratejik ülkeleri NATO'ya dahil etme ısrarı derin bir senaryo mu ? Bu senaryonun amacı Rusya'nın korkulu rüyası Çin'in dünya tehditinde Amerika garantörlüğün de Kuzey Atlantik Paktı ülkeleri NATO ve Rusya'nın Çin'i kışkırtmadan Çin'e karşı" küresel sessiz antlaşması mı?"

Dikkat ederseniz Rusya'nın amacı bölgesinde kendi gücünü kaybetmeden sessiz antlaşmayauyum sağlamak.

Senaryo; Rusya, Ukrayna da, Ukrayna'nın bütünlüğünü sağlayarak Ukrayna'ya karşı üstünlüğünü koruması ve NATO'ya girmeme şartını koyarak Ukrayna'nın şartlarını değerlendirme arzusu ne anlama geliyor? Çin kışkırtılmıyor ancak yayılma stratejisi engellenirken Rusya'nın özellikle Afganistan, Kazakistan, Ukrayna stratejisi Rusya'nın hamiliğin de 'sessiz antlaşmaya' sadık kalmasını sağlıyor. Rusya antlaşmaya o kadar sadık kaldı ki Çin'den askeri silah yardımı dahi aldı. Zelenski, Rusya'ya ağır kayıplar verdirdi. ABD'den ise çok konuşulacak bir iddia geldi. ABD, Rusya'nın büyük kayıplar verdikten sonra Ukrayna'yı işgalinde Çin'den silah ve yardım istediğini iddia etti.

Peki Amerika bu arada ne elde ediyor? Ukrayna, Kazakistan ve Polonya, bu ülkeleri güçlendirerek o bölgede varlığını eskisinden daha etkin devam ettiriyor. Sonuçta Afganistan da Amerika NATO üssünden çekilip Taliban'a devretsede Taliban Amerika'nın kontrolünde Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. Ayrıca Türkiye'nin Afganistan da Afgan ordusunun eğitimi amacıyla BM adına 2000 asker bulunduruyor.

Amerika'nın Polonya da NATO üssü var. Kazakistan ve Ukrayna da çabaları sürüyor. Rusya elindeki stratejik gücü her ne kadar Amerika'ya ihtiyacı olsada elinden bırakmıyor. Amerika'nın kontrolünde Afrika da müttefiklerinin üsleri bulunuyor. Türkiye'nin Asya ve Afrika da 15 noktada üssü var her ne kadar bulunduğu ülkenin ordusunu eğitmek amaçlı olsada o ülkelerde askeri var.

Bakış Açısı;Amerika soğuk savaş yöntemiyle yerinde NATO ile yerinde müttefiklerinin üsleri ile aslında Rusya'yı güvenleştirerek Çin'i çevreliyor.

Artık şu kesin ki dünya da süper güç dengesinde Rusya dengede dursada iki süper güç var ABD ve Çin. Çin'in Avrupa'yı da yanına alarak ekonomik yayılması  Amerika'yı endişelendiriyor, her ne kadar Amerika'nın askeri gücü Çin'e fark atsa da bekleme stratejisi işine gelmiyor. Gelecekte Çin'i olası ciddi tehdit görüyor.

Bu çerçevede senaryoyu algarotmik analiz edersek bölgedeki güçlü devletlerin kendi güçlerini kaybetmeden Amerika'nın bir nevi savaş oyunları veya algoritmik savaş yöntemleri  ile üçüncü dünya savaşı çıkartmadan askeri ve nükleer stratejiyi gözeterek küresel dengeyi Amerika'nın ağır kontrolünde NATO, BM, müttefiklerinin eğitim amaçlı üsleri, güvenlik ajanları, istihbarat üsleri veya "sessiz antlaşma" yöntemi kısacası senaryo savaşları ile dengeliyor.

Kısacası bu çerçevede güçler dengesi  küçük devletleride etkiliyor ve strateji de haritalar senarik olarak yeniden çiziliyor veya çizilme eğilimin de.

Bu coğrafyada çizginin dışında kalmak sadece beklemek ile sağlanamaz ancak güvenlik ve kalkınmada güçlenerek antlaşmaların içinde hayatta kalmayı başarabilirler.

Gelecekte yeni nesil savunma yöntemi; "Algoritmik savaştır." İnsan unsurunun sahada daha az görev aldığı senaryoların oluşturulduğu düzlemde de yeni nesil savunma teknolojileri gelişmekte  ve muharebe sahasının yapısı her geçen gün değişmektedir.

"Algoritmik Harp" konseptinin 5G altyapısının oluşmasının ardından muharebe sahasında adından daha çok söz ettirmesi bekleniyor. Algoritmik Harp kısaca, muharebeleri yönlendirmede yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarının kullanılması olarak özetleniyor.

Türkiye algoritmik savaşta Baykar Savunma şirketinin ürettiği Siha ve İha'larla yerini ilk Karabağ da ve Ukrayna da almıştır muhakkak ki savunma sanayisinde ülkemiz mesafe kaydederek bölgesinde stratejik güçlü devlet olarak kalacaktır.

Bir daha ki yazımda muharebe sahasının makineleşmesinin altında yatan nedenleri ve Yapay Zeka "Algoritmik Harp" konseptini anlatacağım.                          

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları