Ramazan'da kalbi yoran hatalar

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut ile Ramazan'da kalbi yoran hataları konuştuk. İşte Prof. Karabulut'tan o uyarılar:

Hata: Hekime danışmadan oruç tutmak

Bir ilaçtan günde iki kez alan hastada sahur sonrası ilaç etkisinde artma ve yan etki riski oluşurken, iftara doğru ise ilaç etkisinin son bulması ve hastalığın alevlenme riski doğuyor. Bu nedenle Ramazan'da günde tek doz alınan 24 saat etkili ilaçlar önce tercih edilmeli. Aynı ilaçtan günde 2-3 kez alma zorunluluğu olan hastalar oruç tutmamalı.

Hata: Orucu sigarayla açmak

Ramazan sigarayı bırakmak için en ideal dönem aslında. Ancak bu alışkanlığınız devam ediyorsa orucunuzu sigarayla açmayın! Ayrıca iftardan sonra peş peşe sigara içmekten kaçının. Çünkü bu durum vücutta iltihabi reaksiyonu arttırıyor,  damarlarda kirli bir ortam oluşmasına neden oluyor. Bunun sonucunda damarlar üzerinde ek stres oluşuyor, damar içinde pıhtı gelişimi artıyor. Sonuç; kalp krizi ve inme.

Hata: İftar tabağını hızla bitirmek

İftar sofraları daha zengin ve ağır yapıda oluyor. Çok sayıda ana yemeğin hızlıca tüketilmesi bir anda insülin salınımını kamçılıyor. Artan kan şekeri ve insülin salınımı nedeniyle damar duvarları üzerinde ek stres oluşuyor. Bu tablo besinlerin sindiriminde gecikme, şişkinlik, tansiyon ve çarpıntı ataklarına yol açabiliyor. Daha kötüsü çok hızlı yemek kalp krizine davetiye çıkarabiliyor! İftar yemeğini yavaş yavaş tüketmeye özen gösterin. Lokmaları 10-20 kez çiğnedikten sonra yutun.

Hata: Sahuru atlamak

Uykuya düşkün kişiler için sahura kalkmamak iyi bir alternatif gibi görünse de, sahur yapmadan tek öğünle oruç tutmak  kronik hastalığı olanlarda vücudu zorluyor. Sahur yapılmadan oruç tutulduğunda kan şekeri düşüşüne bağlı olarak şiddetli baş ağrıları, çarpıntı ve tansiyon atakları gelişebiliyor. Bu yüzden mutlaka sahura kalkmalı, kahvaltılık gıdalarla birlikte en azından 2-3 bardak su tüketmelisiniz.

Hata: Rutin yeme alışkanlığının dışına çıkmak

Ramazan'da yaptığımız bir başka önemli hata, rutin yeme alışkanlığımızın dışına çıkmak oluyor. Tüm gün oruç tuttuktan sonra kendinizi ödüllendirmek için sofranızı gereğinden fazla donatmayın, ana yemeğinizi tek çeşitle sınırlayın. Yüksek kalorili, yağlı yemeklerden kaçının. İftarı su ve çorbayla açın. Hurma, yeşil salata, az şekerli komposto ya da hoşaf sofranızda mutlaka olsun. 

Hata: İftar ve sahurda tatlı yemek

Tatlıların iftar yemeğinde tercih edilmesi fazladan insülin salınımına yol açıyor. Sahurda yenilen tatlılar da gün içerisinde oluşacak açlık ve susuzluk hissini arttırıyor. Tatlı ihtiyacınızı gidermenin en sağlıklı yolu meyve yemektir.

Hata: Tuzu abartmak

İftarda tuz tüketimi artarsa tansiyon yükselir. Fazla  tuz kan basıncında ani artış yaparak kalp üzerinde ek yük oluşturuyor. Bu durum kendini nefes darlığı ve ödemle gösterebilen kalp yetersizliğiyle sonuçlanabiliyor. Günde bir çay kaşığı tuz limitini aşmamalısınız.

Hata: Su ihtiyacını gazlı içeceklerle gidermek

Ramazan'da ihtiyacımız olan suyu genellikle yeterince tüketmiyoruz. Bu sorun iftar yemeğinde su gereksinimimizi şerbet ve gazlı içeceklerle karşılamaya çalışmamızdan kaynaklanıyor. Az su içenlerde tansiyon oynamaları ve ritim bozukluklarına daha sık rastlanıyor. Bu nedenle orucu suyla açmayı ve sahuru suyla kapatmayı alışkanlık haline getirin. İftar ile sahur arasında 1.5 litre su tüketin.

Hata: İftardan sonra spor yapmak

Yürüyüş, en sık önerdiğimiz egzersiz şeklidir. İftardan önce yapacağınız 30-40 dakikalık yürüyüş metabolizmanızı hızlandırarak iftarı daha sağlıklı karşılamanızı sağlayacaktır. Ayrıca iftarda tüketeceğiniz gıdaların sindirimini kolaylaştıracaktır. Ancak dikkat! İftardan hemen sonra yapılan egzersiz  şişkinlik, karın ağrısı ve nefes darlığıyla sonuçlanabilir.

Hata: Geceyi uykusuz geçirmek

Ramazan'da çoğumuzun uyku düzeni bozuluyor; sahur gece uykusunu bölüyor ve sahur sonrasında uykuya dalmak zorlaşıyor. Uykusuzluk gün içerisinde gerginlik hali, vücut ağrıları, çarpıntı ve tansiyon yükselmesine yol açabiliyor. Bu nedenle yatağa akşam saat 23:00'ten önce girmeye özen gösterin. Ayrıca gündüz bir saati geçmeyecek şekilde uyumanız, uyku problemlerinin oluşumunun önüne geçecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları