Puro, sigarillo, nargile ve pipo Resmi Gazete'de

Puro, sigarillo, nargile ve pipo Resmi Gazete'de
Puro, sigarillo, nargile tütünü, pipo tütünü ve sarmalık kıyılmış tütünle ilgili yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Belirtilen standartlara uyulması için son tarih 31 Aralık 2023 olarak gösterildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, puro, sigarillo, nargile tütünü, pipo tütünü ve sarmalık kıyılmış tütünle ilgili düzenlemeler yaptı. İlgili tebliğler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Puro ve sigarillo ile ilgili yayımlanan tebliğ, Türk Standardı (TS) 13444 puro ve sigarillo standardının tarifler başlığı altında yer verilen puro ve sigarilloları kapsıyor.

"Piyasaya arz edilen puro ve sigarilloların, TS 13444 standardının tadilatları ile birlikte yürürlükteki haline uygun olması zorunludur." denilen ilanda, ihraç amacıyla üretilen puro ve sigarillolarda belirtilen şartların aranmayacağı belirtildi.

RESMİ GAZETE'DE YER ALAN İLAN

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Piyasaya arz izni bulunan ve TS 13444 Puro ve Sigarillo Standardının yürürlükteki haline uygun olmayan puro ve sigarillo çeşitleri 31/12/2023 tarihine kadar piyasaya arz edilebilir ve piyasaya arz uygunluk belgeleri güncellenebilir.

(2) TS 13444 Puro ve Sigarillo Standardının yürürlükteki haline uygun olmayan puro ve sigarillolara ait piyasaya arz uygunluk belgeleri 31/12/2023 tarihinde iptal edilmiş sayılır.

(3) Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında piyasaya arz edilen mamulat çeşitleri 30/6/2024 tarihine kadar piyasada bulunabilir. Puro ve sigarillo üretici ve ithalatçıları bu tarihten sonra TS 13444 Puro ve Sigarillo Standardının yürürlükteki haline uygun olmayan puro ve sigarillo çeşitlerinin piyasada bulunmaması için gerekli tedbirleri alır.5.jpg(4) TS 13444 Puro ve Sigarillo Standardının tadilatları ile birlikte kabul edildiği 30/9/2022 tarihinden önce Tarım ve Orman Bakanlığına yapılmış olan puro ve sigarillo piyasaya arz izni başvuruları, başvurunun yapıldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır. Bu fıkraya göre verilecek izinler de bu madde hükümlerine tabidir.

Tebliğin hükümlerine aykırılığın tespiti halinde kanununda öngörülen idari yaptırımların uygulanacağı belirtildi.

Sigarillo: Sigara şeklinde sarılmış ve boyutları da sigara boyutlarında olan puro çeşidi.

NARGİLELİK TÜTÜN

Resmi Gazete'de, nargilelik tütünle ilgili de benzer bir tebliğ yer aldı.

Nargile aparatında yakılarak veya ısıtılarak tüketilmek üzere piyasaya arz edilen ürünler için, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardına vurgu yapıldı.32.jpgİLAN ŞÖYLE:

Uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Piyasaya arz izni bulunan ve TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardının yürürlükteki haline uygun olmayan nargilelik tütün mamulü çeşitleri 31/12/2023 tarihine kadar piyasaya arz edilebilir ve piyasaya arz uygunluk belgeleri güncellenebilir.

(2) TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardının yürürlükteki haline uygun olmayan nargilelik tütün mamullerine ait piyasaya arz uygunluk belgeleri 31/12/2023 tarihinde iptal edilmiş sayılır.

(3) Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında piyasaya arz edilen mamulat çeşitleri 30/6/2024 tarihine kadar piyasada bulunabilir. Nargilelik tütün mamulü üreticileri bu tarihten sonra TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardının yürürlükteki haline uygun olmayan nargilelik tütün mamulü çeşitlerinin piyasada bulunmaması için gerekli tedbirleri alır.

(4) TS 13445 Nargilelik Tütün Mamulü Standardının tadilatı ile birlikte kabul edildiği 30/9/2022 tarihinden önce Tarım ve Orman Bakanlığına yapılmış olan nargilelik tütün mamulü piyasaya arz izni başvuruları, başvurunun yapıldığı tarihteki mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır. Bu fıkraya göre verilecek izinler de bu madde hükümlerine tabidir.

SARMALIKL KIYILMIŞ VE PİPOLUK TÜTÜN

Sarmalık kıyılmış tütün için TS 13599'da şartlArın, pipoluk tütün için de TS 13659'daki şartların sağlanması gerektiğine dair ilanlar da Resmi Gazete'de yer aldı ve son tarih olarak yine 31 Aralık 2023 verildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.