Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Perili Köşk'ten tarihi köşke...

Yüzyıllardır ayakta olan ve korkunç görüntüleriyle nam salan İstanbul'un perili köşkleri, günümüzde bile yanından geçenleri tedirgin ediyor. Özellikle tarihi semtlerde bolca bulunan bu köşklerin atıl duruma düşenlerinden hâlâ korkuluyor. Rivayetlere göre, kimisi yılda bir kez kayboluyor, kimisinden çığlık sesleri yükseliyor… Ancak asıl çığlık sesleri kültür mirasımızdan geliyor.

Bakırköy'ün göbeğindeki İncirli Caddesi üzerinde bulunan tarihi köşk de bunlardan biri. Hem bu köşk, rivayete göre her yıl bir kere ortadan kayboluyor. Gerek görünüşü gerekse hakkında çıkan söylentiler bile, gece vakti bu ahşap köşkün yanından geçen insanları tedirgin ediyor. Bakırköy Belediyesi tarafından Florya, Şenlikköy'de bulunan Tarihi Av Köşkü aslına uygun şekilde restore edilerek restaurant-kafe olarak hizmete açıldı bile. Ancak bu Bakırköy'ün göbeğindeki Resneliler Köşkü hâlâ tehlike saçmaya devam ediyor. Kimler buraya türlü peri masalları uydururken, kimileri de uzaylıların uğrak yeri olarak görüyor.

Bakırköy Belediyesi, Resneliler Köşkü'nün kurtarılabilmesi için 20.10.2011 tarihli Belediye Meclisi Oturumu'nda 2012 yılı mali bütçesine 10 milyon Türk Lirası ayırmıştı.

O tarihte, Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen; "Resneliler Köşkü ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz hazırız. Başka yerlerde kamulaştırma çıkmış. Burada niye çıkmasın. Eğer kimse partizanlık yapmazsa çıkar. Orası benim  hayalimdi" demişti. Ancak başta Ateş Ünal Erzen olmak üzere Bakırköylülerin büyük çoğunluğunun hayalleri suya düştü. Çünkü İncirli Caddesi'ndeki Resneliler Köşkü varislerinin anlaşamaması nedeniyle çürümeye terk edildi.

Hemen hemen aynı tarihlerde Şenlikköy'deki Av Köşkü restore edilip halkın hizmetine çoktan açıldı bile. Şenlikköy'deki tarihi köşk, şimdilerde kafe ve restoran olarak hizmet veriyor.

Florya Karakol binası ve Atatürk Parkı'nın karşısında bulunan ve tarihi önemi olan Av Köşkü, Beyazlar İnşaat tarafından restore edildi. Beyazlar İnşaat restorasyon çalışmaları için o dönemin parasıyla 1 milyon TL harcadı. Böylece; Şenlikköylüler'in ve tüm Bakırköylüler'in aileleriyle birlikte gidebilecekleri nezih bir ortama kavuştu. Av Köşkü Kafe ve Restoran'da misafirler, aynı zamanda tarihi de yerinde yaşama fırsatı bulabiliyor.

Beyazlar İnşaat Sahibi Alim Beyaz, restore çalışmalarında köşkün tarihi yapısını olduğu gibi koruduklarını belirterek, "Tarihi köşk bakımsızlıktan dolayı yıkılmak üzereydi. Gerekli çalışmaları tamamlayıp, izinleri aldıktan sonra restore işlemlerine başladık. Köşkün tarihi dokusunu olduğu gibi muhafaza ettik. İç mekanlar ve dış mekan çalışmaları aslına uygun olarak yapıldı. Tarihi köşkte kullanılan bütün malzemeler tahtadan. Tarihi köşkün tekrar eski halini alması için İstanbul'daki yöneticilerin de büyük katkıları oldu. Konunun üzerinde titizlikle durdular. Bakırköylüler de tarihi değerlere sahip çıktı" dedi.

Av Köşkü, 1800 yıllarının sonuna doğru dönemin padişahları tarafından avcılıkta kullanılmak üzere bıldırcın çiftliği olarak yapılmış. Çiftlik, bakılması için Andon adını taşıyan Barutçubaşı Beyrutlu bir kişiye emanet edilmiş.

93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisiyle sonuçlanınca Rus ordusu, batıdan Yeşilköy'e, doğudan Erzurum'a kadar gelip işgal etmiş.

Rusların, Yeşilköy'e gelerek işgal etmesiyle bu tarihi bina taverna olarak kullanılmış. 3 Mart 1878'de imzalanan ve çok ağır şartlar içeren Ayastefanos Anlaşması ile Ruslar İstanbul'u dolayısıyla Av Köşkü'nü terk etmişler. Balkan Savaşı'nın ardından ülkemize gelen Müslüman Türkler'den kalabalık bir aileye bu köşk verilmiş: Böylece önce ikametgah olarak, daha sonra da kahvehane olarak kullanılmış. Sonra da sahipleri tarafından müteahhit bir firmaya satılmış. Ancak burası sit alanı içerisinde olduğu için İncirlik'teki köşk gibi çürümeye terk edilmiş. Sonunda Bakırköy Belediyesi'nin el atmasıyla kurtarılmış.

Ne diyelim inşallah Av Köşkü kurtulduğu gibi Resneli Köşk de kurtulup, Türk kültürüne kazandırılıp Bakırköylü aileler için rahatlıkla oturabilecekleri nezih bir yer olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları