Parası mevduatta olanlar dikkat ‘Ünlü ekonomist açıkladı’

Parası mevduatta olanlar dikkat ‘Ünlü ekonomist açıkladı’
TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, mevduat faizinin düşüş sebebini açıkladı.

Merkez Bankası yönetimi geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından değişti. Faiz indirme politikası Merkez Bankası yönetimine Hafize Gaye Erkan’ın geçmesiyle birlikte sona erdi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, her ay düzenli olarak politika faizini artırmaya başladı. Hafize Gaye Erkan’ın ardından göreve gelen yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’da faiz artırımı eylemine devam etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 8.5’e kadar düşen faiz oranı Nisan ayına kadar yüzde 50’ye ulaşmış oldu. Politika faizinin aylar içerisinde yükselmesiyle birlikte bankaların faiz oranları da yükseldi.

reuters-yazdi-tcmbden-zorunlu-karsilik-karari-mevduat-faizlerinde-yukari-etki-yaratacak-jjl1-cover.webp

Politika faizi artırılmadan önce oldukça düşen mevduat faizleri bu dönemde büyük artış gösterdi. Mevduat faizleri uzun bir aradan sonra tekrar vatandaşın yatırım aracı olarak tercih etmesine neden oldu.

Yüksek seyreden faizler ise son dönemde düşüş yaşamaya başladı. Merkez Bankası'nın güncel verilerine göre, 1 ila 3 aylık mevduat faiz oranları geçen haftaya göre düşüş göstererek, Yüzde 68,9’dan 68,1'e geriledi.

HAKAN KARA DÜŞÜŞÜN NEDENİNİ AÇIKLADI

Bu gelişmeler üzerine TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, X hesabından düşüşün sebebini açıkladı. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda düşüşe neden olarak 2 sebep gösterdi.

Hakan Kara ilk sebep olarak, piyasada TL likidite fazlası nedeniyle fiili gecelik faizler TCMB politika faizinin altına geldiği için düşüş yaşandığını ifade etti. İkinci sebep olarak ise Hakan Kara “Para piyasası fonlarına gelen stopaj mevduat rekabetini azalttı.” İfadelerini kullandı.

Hakan Kara paylaşımın devamında ise, “TCMB depo ihalesiyle birincisine tedbir alıyor. İkincisine yapacak pek bir şey yok.” dedi.

asdasdasdasda.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.